Zeleni čaj kao osvježavajući napitak

10 stu Zeleni čaj kao osvježavajući napitak

”Bolje biti bez hrane tri dana nego bez čaja jedan dan” kaže stara kineska izreka.
Tradicija ispijanja čaja započinje u Kini gdje se reference o ovom napitku u pisanom obliku po prvi puta spominju još prije 5000 godina. Budistički redovnik uvodi čaj u Japan u 6.stoljeću, a u 16.stoljeću portugalski misionar ga dovodi u Europu.
Danas je čaj, odmah nakon vode, najkonzumiranije bezalkoholno piće na svijetu. Čaj nam može biti odlično hidratizirajuće rješenje; neke vrste čaja ukusne su i bez šećera, dodatno je osvježavajući s pokojom kockicom leda, a uz sve navedeno uživajući umjereno u njemu ”podići” će nas jednako dobro kao i kava.
Općenito pod pojmom čaj podrazumijevamo grm biljke Camellia sinensis iz koje dobivamo crni, bijeli, zeleni i oolong čaj.
Glavna razlika u boji, okusu i mirisu ovih čajeva je u procesu obrade ubranih listića, duljini fermentacije i oksidacije.
Zeleni čaj se proizvodi od svježe nefermentiranog lišća Camellia sinensis gdje je oksidacija listova praktički minimalna, čime su sve aktivne tvari u njima sačuvane.
Sadrži polifenole, kofein, aminokiseline, vitamine C, B-1, B-2 , stoljećima je poznat kao napitak koji krijepi, osvježava, ima ljekovita svojstva, a u posljednje vrijeme slovi kao namirnica snažnog antioksidativnog djelovanja.

Katehini (EGCG)
Osobito učinkoviti antioksidansi prisutni u zelenom čaju su biljni spojevi katehini koji pripadaju skupini polifenola. Jedna šalica zelenog čaja osigurava 120-160 mg polifenola.
EGCG ili epigalokatehin-3-galat je najmoćniji katehin prisutan u čaju.
Kao antioksidans je 25-50 puta moćniji od C i E- vitamina, te 10 puta snažniji od β-karotena.
Prema nekim istraživanjima EGCG pomaže sniziti razinu LDL-kolesterola, te uravnotežiti iskoristivosti inzulina u tijelu čime nema naglog povećanja ili pada šećera u krvi.
Najnovija istraživanja pokazuju kako EGCG djeluje na redukciju tjelesne težine, posebice učinkovito u kombinaciji sa redovitom tjelovježbom, povećavajući termogenezu i stimulirajući oksidaciju masti te tako utječe na ubrzavanje metabolizma što pridonosi smanjenju zaliha masti u organizmu.
Kofein
Šalica zelenog čaja sadrži 15-30mg kofeina (upola manje od šalice crnog čaja), stimulansa koji utječe na središnji živčani sustav te u nižim količinama može biti dobar za podizanje mentalne budnosti i sposobnosti.
Sinergijsko djelovanje katehina i kofeina odlično je pomoćno sredstvo za ubrzavanje  eliminacije viška tekućine u organizmu, stimuliranje lipolize čime se pokreće metabolizam.
Aminokiselina – L-teanin
L-teanin je kofein antagonist tj.snižava hiperaktivni učinak kofeina. Odgovoran za jedinstven okus zelenog čaja, pomaže u zaštiti živčanih stanica u mozgu probijajući krvno-moždanu barijeru, pogoduje sniženju krvnog tlaka te ublažava simptome PMS-a.
Zaključak:
Zeleni čaj privlačan je kao osvježavajući i okrepljujući napitak bogat aktivnim biokemijskim komponentama i zasigurno će pridonjeti da se osjećamo bolje što potvrđuju mnoge do sada objavljene znanstvene studije. Preporučuju se 2-3 šalice čaja na dan, što osigurava 240-380mg polifenola. Znatno veće količine mogu dovesti do nesanice radi prisutnog kofeina, stoga valja pripaziti.

Hrvojka Becker

inženjer prehrambene tehnologije,nutricionist,

certificirani Metabolic-balance®terapeut,

konzultantica za pravilnu prehranu