26 velj Zdravlje i vitalnost u šalici čaja rooibos

Rooibos je grmolika biljka dugih igličastih listova, uspijeva u vrlo specifičnim uvjetima – odgovara joj pješčano tlo i suha klima s malo padalina na sušnoj visoravni Južnoafričke Republike, u pokrajini Cedarberg. Njegova izvanredna svojstva već dugo su poznata starosjediocima tih krajeva te se već stoljećima koriste kao ljekovit i osvježavajući napitak. Nijedan pokušaj uzgoja ove specifične biljke u drugim podnebljima svijeta nije uspio.

Poznat je više od 300 godina. Nazive crveni grm i crveni čaj rooibos je dobio zbog igličastih crvenkastih listića. Za uspješan rast potrebne su mu visoke temperature – do 40 °C danju i 20 °C noću te čist zrak, bez prašine i industrijskih isparavanja. Korijen biljke seže do dva metra u zemlju, a stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 m.

 

Ne sadrži kofein

Za razliku od crnog čaja, rooibos ne sadrži kofein, što ga čini prikladnim za konzumiranje tijekom cijelog dana. Ima osvježavajući okus, bogat mineralni sastav i sadrži enzim superoksid dismutazu, snažni antioksidans koji usporava proces starenja i djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Na taj način održava zdravlje i vitalnost, usporava starenje i štiti od brojnih bolesti, pa i onih najtežih. Flavonoidi smanjuju histaminski gubitak imunosnog sustava. Dokazano je i iskustvom potvrđeno da je rooibos, zahvaljujući svom izrazito bogatom mineralnom sastavu, važnim esencijalnim elementima i niskom udjelu tanina, vrlo djelotvoran u ublažavanju mnogih tegoba. Osim toga, rooibos zauzima posebno mjesto i u borbi protiv alergija, astme i kožnih alergijskih ekcema.

Ovaj čaj bez kofeina i niskim udjelom tanina te visokim sadržajem vitamina C i mnogih minerala gotovo se može smatrati prehrambenim proizvodom. S druge strane, rooibos ne sadrži kalorije pa je posebno koristan osobama koje su na dijeti. Minerali sadržani u jednoj šalici rooibosa su:cink, mangan,magnezij, bakar,željezo, kalij, kalcij i fluorid.

 

Blagotvoran za želudac i probavu

U svojoj domovini, Južnoj Africi, rooibos se uvijek upotrebljavao kao lijek protiv želučanih i probavnih tegoba (poput žgaravice, mučnine, crijevnih upala, čira). Dokazano je da umiruje grčeve u crijevima, posebno kod male djece. Naziv „majčino čudo“ stekao je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na dojilje. Naime, koristeći rooibos čaj dojilje nakon dojenja primjećuju da se nervozne bebe obično umire, a prestaju ih mučiti i grčevi. Blagotvoran je za kožu, smiruje, uklanja nesanicu, pomaže kod stresa i napetosti i brzo nadoknađuje minerale izgubljene pojačanim tjelesnim aktivnostima, posebice sportaša.

Različite studije pokazuju kako su zdravstvene prednosti biljke rooibos goleme, pa tako, osim navedenog, neka su istraživanja pokazala da štiti od kardiovaskularnih bolesti te sprečava srčana oboljenja. Također je otkriveno kako i u nekim slučajevima preventivno djeluje protiv nastanka raka. Flavonoidi u njemu mogu štititi od neželjenih genskih oštećenja stanica, a čaj povećava proizvodnju antitijela. Stručnjaci procjenjuju da pruža zaštitu i od oboljenja jetre i debelog crijeva. Japanska istraživanja potvrdila su kako rooibos značajno smanjuje svrbež kod bolesnika s dermatitisom.

Hit na svjetskom tržištu

Zbog zdravstvenih učinaka i raznovrsne primjene, rooibos je u posljednjih nekoliko godina postao hit na svjetskom tržištu i zaslužuje sve veću popularnost. Može se poslužiti kao vrući ili hladni čajni napitak. Na našem tržištu konačno je našao svoje mjesto kao dodatak prehrani za jačanje organizma, dodatak prehrani za osobe koje pate od nedostatka željeza te nezaobilazni dodatak prehrani dojilja.

Autorica članka:
Šeila Balić Svalina, mr. pharm.