07 pro Veganska vs. gotovo veganska prehrana

Veganska je prehrana ona iz koje su potpuno isključene namirnice životinjskog porijekla. Iako je stopa srčanih udara i raka u vegana niža nego u opće populacije iste dobrobiti zabilježene su i kod onih koji povremeno konzumiraju namirnice životinjskog porijekla. Dakle, to bi bili oni koji jednom tjedno u svoju prehranu uključe meso ili ribu. Analize najdugovječnijih društava poput stanovnika japanske Okinawe ili plemena Hunza, te stanovnici u južnoameričkim Andama svoju dugovječnost ne pripisuju isključivo veganskoj hrani, naime nijihova je prehrana uključivala  i vrlo male količine namirnica životinjskog porijekla.

Ako krenemo dublje u analizu, veganskoj prehrani nerijetko nedostaje vitamin B12, a moguće je i snižavanje EPA i DHA dugolančanih blagotvornih masnoća, ukoliko nam nedostaje znanja u slaganju obroka veganske prehrane. Jod i cink su također nutrijenti o kojima valja voditi brigu da su u dostatnoj količini uneseni. Primjerice jod je lako nadoknaditi konzumacijom prstohvata kelp alge.

Zaključak: veganska prehrana može biti zdrava uz pravilno planiranje obroka. Eventualni nedostatak pojedinih makro i mikronutrijenata uvijek možemo provjeriti putem analize krvi, a također i nadomjestiti iste putem suplemenata. Istraživanja pokazuju da je mala količina mesa tjedno u obroku zdrav način prehrane i kao takav svakako preporučljiv. Važno je pratiti sastav namirnice, a manje se usredotočiti na kalorijske vrijednosti prilikom kupnje proizvoda što je nekako u posljednje vrijeme postao trend. O kalorijskom unosu valja razmišljati kada namirnica dođe na tanjur. Potrebno je ograničiti unos prerađene hrane i ne pretjerivati s unosom namirnica životinjskog porijekla. Na taj način ublažavamo biološke i hormonske učinke hrane životinjskog porijekla u smijeru nastanka srčanih bolesti i raka. I na kraju oni koji koriste više mesa u svojoj svakodnevnoj prehrani braniti će stavove vezane uz svoj način prehrane, kao i oni koji jedu isključivo vegansku prehranu, odluka što je bolje utemeljena je na zdravstvenom stanju pojedinca – a sve ostalo pod utjecajem je čimbenika kao što je osobna sklonost.

www.zdravaprehrana.info