Uživanjem u hrani do zdravih prehrambenih navika

03 pro Uživanjem u hrani do zdravih prehrambenih navika

Koliko je vaše tijelo uključeno u vaš život? Uključeno na način da ga osluškujete, koristite i njegujete?

Naša tijela su stvorena za pomake i ukoliko želite učiniti određeni napredak za svoje tijelo, potrebno je pravilno se hraniti, biti tjelesno aktivni te staviti stres pod kontrolu.

Vrlo često vodimo život po principu navike, kao da je netko uključio automatsko pilotiranje i može proći dosta vremena dok se ne zapitamo zašto stalno imamo ista iskustva.

Upravo nam se takvi ponavljajući obrasci događaju i kod provođenja više-manje nesvjesnih prehrambenih navika.

Mnogi se susreću s izazovima prejedanja, emocionalnog jedenja te nemogućnosti reguliranja apetita. Kako si pomoći? Čak i mali pomaci s vremenom mogu donijeti velike promjene, pogotovo ako ih usvajamo strateški i sa sviješću da želimo Tu promjenu, ne opterećujući se postizanjem savršenstva. Jednostavno budimo ono što jesmo, prihvatimo svoje tijelo i spoznaju da možemo tim malim pomacima utjecati na zdravlje, raspoloženje i metabolizam.

Mnogi tijekom obroka jedu prebrzo ili bez usredotočene svjesnosti (mindful eating) često i s osjećajem krivice, nerijetko prisiljeni na taj način tražiti zadovoljstvo koje najčešće emotivno ne dobivamo zauzvrat u ostalim segmentima života.

Ukoliko kroz druge tražimo potrebita nam zadovoljstva i intimnost, možda je prvi korak da intimnost koju želimo, isprva ostvarimo sami sa sobom. Jedan od prvih koraka za istinsko ostvarenje intimnosti sa samima sobom jest napraviti jedan iskreni inventar onoga tko smo i što smo te što doista želimo na razini našeg bića.

Ako ste jedni od onih koji kada odluče kontrolirati svoj apetit s željom redukcije težine, smatrajući da će time posljedično biti reducirano i zadovoljstvo konzumiranja hrane, predlažem da reevaluirate ovu strategiju jer biološki smo predodređeni da tražimo zadovoljstvo i budemo oslobođeni od trpljenja u svemu onome što radimo i u čemu sudjelujemo.

U suprotnom stvaramo stresnu situaciju čak i za stolom opterećujući se s svakim zalogajem te ukoliko nisu riješene stresne situacije iz života koje su primarno dovele do prejedanja- stvorili smo si dodatni problem.

Naime, pod stresom naše tijelo proizvodi više kortizola (hormon stresa) razlog tomu je kada smo u tzv. situaciji fight or flyght  (bori se ili bježi) svu našu fiziologiju valja usmjeriti na opstanak. Iz tog razloga kod mnogih upravo višak izlučenog kortizola dovodi do toga da umrtvljuje onaj spontani osjećaj zadovoljstva te mnogi posežu za dodatno većim količinama hrane kako bi osjetili odnosno ”potražili” istu količinu zadovoljstva poput one koju imamo u trenutcima opuštenosti.

Od tuda nerijetko slijedi stanje opsesije i propitkivanja ”pojesti desert ili ne!?” te dodatno propitkujući se kod svake namirnice koliko kalorija ona nosi. Tek kada osvjestimo strahove vezane uz unos hrane tada ćemo lakše utjecati na poboljšanje metaboličkih puteva.

Važna je metabolička ravnoteža, pravilan unos makronutrijenata kao i ostalih bikemijski aktivnih tvari. U koliko nastupi disbalans, posljedično radi praćenja ”ekstremnih prehrambenih smjernica” naše tijelo će nas upozoriti na to.

Dakle, tijelo zahtjeva i ugljikohidrate, proteine i masnoće te poštujući individualni pristup prema svakom od nas valja unjeti pravilne i optimalne količine istih.

Ne žurite s konzumiranjem pripremljenog obroka, nastojte jesti polako i s užitkom, što smo više voljni postati ”istraživači” hrane i slušati mudrost vlastitog tijela to ćemo biti uspješniji u tome kako učinkovito raditi na mudrom zadovoljenju vlastitih potreba. Jednako tako zapamtite da užici dolaze i u drugim oblicima koji nemaju dodirne točke s hranom. Možda je to cvijeće na stolu, opuštajuća glazba, dragi prijatelj..ili potpuna tišina.

 

Hrvojka Becker, inženjer preh.teh.,nutricionist

certificirani  Metabolic Balance® terapeut