22 lip Utjecaj sulforafana na imunitet

Sulforafan je aktivna biokemijska komponenta iz skupine izotiocijanata u najvećem udjelu prisutan u krstašicama. Pomaže u prevenciji i spriječavanju napredovanja nekih oblika raka, te je jedan od pokretača procesa detoksikacije u jetri.

Tijekom trganja i rezanja biljke stvara se obrambena reakcija odnosno biokemijski proces u vidu interakcije enzima mirozinaze i prekursora glukorafanina što dovodi do oslobađanja sulforafana.

Najveće iskorištenje sulforafana iz hrane prisutno je u brokuli, kelerabi i cvjetači.

Znanstvenici OSU (Oregon State University)  nakon provedenih istraživanja otkrili su da sulforafan reducira ekspresiju dugo nekodirajuće RNA (lnc RNA) u stanicama raka prostate, što otežava sposobnost stanici da formira svoje kolonije (metastazirani rak).

Prethodno se vjerovalo kako lncRNA nema neku značajniju funkciju (tzv.”junck RNA”); međutim sada je poznato da lnc RNA sudjeluje u regulaciji ekspresije gena (proces gdje su geni poput sklopke ”ugašeni” /”upaljeni”  kako bi obavljali svoju funkciju). Očigledno je da određena nutritivna supstanca pronađena u višim razinama u brokuli može utjecati na inhibiranje nekih od molekula lncRNA koje se vežu za androgeni receptor i upravljaju njegovom funkcijom, što otvara vrata mnoštvu novih dijetoterapijskih pristupa te kao dodatak prehrani sulforafan, navode neka istraživanja, predstavljen je kao važan igrač u supresiji i terapeutskoj kontroli stanica raka. Izvor: Journal of Nutritional Biochemistry

 

www.zdravaprehrana.info