19 lip Utjecaj masnih kiselina na fetalno programiranje

Fetalno programiranje podrazumijeva da tijekom kritičnih razdoblja prenatalnog razvoja može doći do trajnih promjena na razini molekularne stanične strukture metabolizma što proizlazi iz nepovoljnih intrauterinih uvjeta.

Takve promjene mogu imati dugoročne posljedice odnosno dovode do povećanog rizika za nastajanje metaboličkih poremećaja u kasnijoj životnoj dobi.

Epidemiološke i studije na životinjama pokazale su tako da postoji poveznica između metaboličkog programiranja pod utjecajem LC-PUFA na razvoj ploda.

Masne kiseline su važan izvor energije, igraju ključnu ulogu u metaboličkim procesima, utječu na apetit i energetsku ravnotežu, istraživanja ukazuju da mogu utjecati na programiranje metaboličkih bolesti poput pretilosti i drugih kroničnih bolesti metaboličkog sustava.

 

Pokazalo se da je veća učestalost pojave metaboličkih bolesti povezana sa potrošnjom n-6 masnih kiselina. Premda još nedostaje istraživanja na tu temu, ispitivanja na životinjama pokazuju da n-3masne kiseline doista imaju učinak na održavanje zdravog metabolizma sudjelujući u više metaboličkih procesa.

Prekomjeran ili nedovoljan unos masnih kiselina tijekom prenatalne i postnatalne faze mogu uzrokovati metaboličke i endokrine prilagodbe koje utječu na diferencijaciju stanica, ekspresiju gena i epigenetske promjene.

Takve promjene ukoliko su učestale mogu dovesti do promjena u sastavu masnog tkiva i djelovati na vitalne organe metaboličkog i neuroendokrinog sustava (mozak,jetra).

Potrebne su daljnje opservacijske studije kojima bi se utvrdio detaljniji učinak masnih kiselina na prenatalni razvoj čovjeka.

www.zdravaprehrana.info