18 lip Usporedba: niskokalorične dijete i dijete s niskom razinom masnoće

Ograničenje kalorija u svakodnevnoj prehrani može dovesti do postizanja željenog gubitka težine ne rijetko vidljiv kao kratkotrajni uspjeh, obzirom da nakon nekog vremena dolazi do neizbježnog tzv. jo-jo efekta. Svakako da u sklopu redukcijske dijete valja obratiti pažnju na restrikciju unosa masnoća, ali realno dugoročno se takvi prijepori nisu pokazali kao presudan čimbenik koji dovodi do gubitka težine.

U sklopu otvorene studije (tzv.free life studies) u kojoj ispitanicima nisu financirane namirnice za provođenje dijete, sudjelovali su pretili i ispitanici s prekomjernom težinom oba spola kojima su dane smjernice i savjeti za provođenje dijetoterapije.

Ispitivanja su uključivala :

1) randomizirano kontrolirano kliničko ispitivanje s niskim udjelom masnoća u odnosu na druge dijete za smanjenje težine

2) glavna svrha istraživanja bila je gubitak težine

3) 6, 12 i 18 mjeseci provođenja redukcijske dijete

4) ispitanici su odrasle osobe (18 god. i stariji) koji su na početku provođenja dijete bili pretili ili prekomjerne tjelesne težine (BMI >25 kg/m2).

Studije nisu uključivale skupinu trudnica ili pacijenata koji su na ozbiljnim medicinskim terapijama.

U rezultatima gubitka težine kroz periode 6, 12 i 18 mjeseci nije zabilježena značajnija heterogenost. Izuzetak je studija koja je pokazala određenu no još uvijek zanemarivu razliku u ukupnom kolesterolu kod skupine koja je konzumirala namirnice s niskim udjelom masnoće. Tijekom jednogodišnjeg praćenja nije bilo značajnijih razlika između skupina za ostale ishode kao što su serumski lipidi, krvni tlak i glukoza u krvi.

Četiri studije su uključivale praćenje tijekom šest mjeseci, pet studija praćenje tijekom 12 mjeseci i tri studije praćenje tijekom 18 mjeseci.

Nije bilo značajnog gubitka kilograma između dvije skupine unutar 6 mjeseci (1,6 kg). Ponderirani zbroj gubitka težine u skupini koja je konzumirala namirnice s niskom razinom masnoće bio je -5,08 kg, a u kontrolnoj skupini -6,5 kg.

Nije bilo značajne razlike u mršavljenju između dvije skupine ispitivane tijekom 12 mjeseci (1,1 kg). Ponderirani iznos gubitka težine u skupini s niskim udjelom masti bio je -2,3 kg, a u kontrolnoj skupini 3,4 kg.

Također nije bilo značajne razlike u mršavljenju između dviju skupina tijekom 18 mjeseci ispitivanja (3,7 kg). Ponderirani iznos gubitka težine u kontrolnoj skupini bio je -2,3 kg, a u skupini konzumenata namirnica s niskom razinom masnoće 0,1 kg.

Studije koje su mjerile parametre poput tjelovježbe i kvalitete života bilježile su sukobljene rezultate.

Studija sugerira da prehrana s smanjenim udjelom masnoće ne daje učinkovitije rezultate (kvalitativno i kvantitativno) od prehrane s općenito smanjenim udjelom kalorija.

Sveukupno gledajući može se zaključiti da su sudionici izgubili nešto više težine prilikom provođenja kontrolne dijete. To se nije pokazalo kao značajni pomak u odnosu na gubitak tjelesne težine kod onih koji su provodili prehrambeni program smanjenja unosa namirnica s općenito većim udjelom masnoće. Dakle, razlika između ova dva provođenja dijete klinički gledano je zanemariva.

Izvor: Pubmed

www.zdravaprehrana.info