01 ruj Svjetski dan hrane 2016

U organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 14. listopada 2016. u Osijeku održan je međunarodni skup pod geslom Svjetskog dana hrane 2016.: „Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda moraju također.“ Skup se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravlja, te Ministarstva zaštite prirode i okoliša.

Važnosti ovogodišnje teme skupa svakako može posvjedočiti veliki odaziv i struktura sudionika skupa. „Ovaj međunarodni skup okupio je 200-tinjak predstavnika nacionalne i međunarodne znanstvene zajednice, nadležnih institucija, industrije i potrošača koje povezuje zajednička želja da se problematici utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredu i sigurnost hrane pristupi sustavno, pravovremeno i s ozbiljnošću kakvu ona doista zahtijeva“, istaknula je u uvodnoj riječi ravnateljica HAH-a, Andrea Gross Bošković

Uz ravnateljicu, u uvodnom dijelu programa prisutne goste pozdravili su i Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika grada Osijeka, Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Reuben Sessa, predstavnik FAO-a, Ružica Palić Kramarić, pomoćnica ministra zdravlja, te Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

U prenesenoj video poruci, generalni direktor FAO-a istaknuo je da poljoprivredni sektor može odigrati ključnu ulogu u rješavanju utjecaja klimatskih promjena te zaključio da je „Svjetski dan hrane 2016. izvrsna prilika da odredimo kako najbolje odgovoriti na te izazove.

Prvi dio plenarnih izlaganja otvoren je predavanjem pod naslovom „Klimatski pametna poljoprivreda – održivi razvoj u ozračju klimatskih promjena“. Ovaj koncept poljoprivrede, za koji se zalaže FAO, predstavio je glavni savjetnik za klimatske promjene FAO Regionalnog ureda za Europu i Centralnu Aziju, i izaslanik generalnog direktora FAO-a, dr. Reuben Sessa.

Slijedilo je detaljno i vrlo poučno predavanje jednog od najcjenjenijih članova hrvatske znanstvene zajednice – profesora emeritusa i člana HAZU-a Ferde Bašića koji se iz današnje perspektive osvrnuo na temu „20 godina nakon svjetskog samita o hrani, Rim 1996.: Od „Hrane za sve!“ do bilance ugljika u tlu kao smjernice održivog gospodarenja u izmijenjenim klimatskim uvjetima.“

Ovaj dio plenarnih izlaganja zatvoren je predavanjem „Klimatske promjene i mikotoksini – Izazovi u kreiranju politike i zakonodavstva“ Ane Marije Crnić, načelnice Sektora državne i granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja. Prema programu, uslijedila su pitanja sudionika te rasprava koju je kao i sva izlaganja iz prvog dijela skupa moderirala Vlatka Buzjak Služek iz Hrvatske agencije za hranu.

Nakon pauze, uslijedio je drugi dio plenarnih izlaganja koji je otvoren predavanjem Žane Počuče iz Uprave za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koja je sudionike uputila u aktivnosti na europskoj i nacionalnoj razini po pitanju prilagodbe klimatskim promjenama. Iznimno zanimljivo predavanje pod naslovom „Uloga meteorološke službe u prilagodbi poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene i vremenske ekstreme“ održala je dr.sc. Branka Ivančan Picek, poznata meteorologinja i pomoćnica ravnatelja DHMZ-a.

Uslijedilo je predavanje „Zdravstvene i ekonomske posljedice od bolesti koje se prenose vektorima – utjecaj klimatskih promjena?“ Tomislava Kiša, pomoćnika ministra poljoprivrede, koji je prikazao kako globalne klimatske promjene, te intenziviranje prometa i trgovine znatno utječu na pojavnost širenja vektorskih bolesti.

U nastavku, prof.dr.sc. Danijel Jug održao je predavanje o Prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama, a na što ćemo svakako u bližoj budućnosti biti primorani. Još je jednom istaknuo da je za suočavanje s klimatskim promjenama nužno promijeniti naš odnos prema poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se smanjili negativne utjecaje poljoprivrede na okoliš te da je za uspješnu prilagodbu klimatskim promjenama nužno djelovati zajedničkim snagama.

Na kraju drugog dijela plenarnih izlaganja, ravnateljica HAH-a Andrea Gross Bošković uputila nas je u zanimljivu tematiku – „Jestivi kukci kao hrana za ljude i životinje – novi izazovi.“ Budući da trend nedostatka hrane u svijetu nezaustavljivo raste, sve se više se razmatraju i mogućnosti korištenja jestivih kukaca kao novih izvora hrane za ljude i životinje.

Drugi dio plenarnih izlaganja zatvoren je pitanjima sudionika te raspravom koju je moderirala Danijela Stražanac iz Hrvatske agencije za hranu.

U okviru zaključaka skupa, istaknuto je kako nepredvidive vremenske prilike i porast izbijanja različitih bolesti porijeklom iz hrane, koje uzrokuju mikotoksini te ostali kontaminanti uvjetovani promjenom klime, negativno utječu na produktivnost poljoprivrede te narušavaju globalnu dostupnost sigurne hrane. Budući da utjecaj klime na poljoprivredu i sigurnost hrane predstavlja multisektoralan problem, pristupiti mu se zbog toga jednako mora i pristupiti – multisektoralno, odnosno zajedničkim snagama i što je prije moguće.

Na samom završetku skupa, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu zaključila je da „prilikom rješavanja problema koje ova tematika obuhvaća itekako je važna suradnja svih dionika društva kako bi osigurali i ekonomski i gospodarski napredak, ne samo na nacionalnoj, već i na međunarodnoj razini, te je više nego ikada nužna sprega znanosti i gospodarstva, s ciljem dugoročnog boljitka društva u cjelini.“

Kao uvod u problematiku skupa, 13. listopada 2016. u Kinu Urania pred oko 150 gledatelja održana je besplatna projekcija filma „10 milijardi – Što je na vašem tanjuru?“ koji hrabro i otvoreno progovara o rastućem problemu nedostatka hrane u svijetu te postavlja pitanje kakvu ćemo hranu uistinu jesti u bliskoj budućnosti kad svjetska populacija dosegne brojku od 10 milijardi. //vijest prenjeta s HAH//