10 ožu Što je Chi kung / Qigong

Umjetnost unutarnje snage je stoljećima bila brižno čuvana u Kini. Obuhvaćala je sve tvrde i meke borilačke vještine uključujući Tai Chi i Chi Kung, koje su tek sada otkrivene. Došlo je vrijeme da ovaj sustav preventivne i zdravstvene terapije postane dostupan za sve. Chi kung donosi jedinstveni doprinos razumijevanju zdravlja i potencijala što je prirodno nasljeđe svakog ljudskog bića.

U rano jutro, prije svakodnevnog života, kinezi svih dobi počinju svoj dan izvođenjem tradicionalnih vježbi u parkovima i šumama, gdje god živjeli. Vidjet ćete neke kako izvode pokrete ritmičkog istezanja – dok ostali treniraju borilačke vještine. Čest prizor je Tai Chi Chuan, izvrsna spora vježba, jedna od mekih borilačkih vještina, koja razvija i opušta cijeli organizam. Međutim, ako pogledate pažljivije možda ćete naići na još izuzetniji pogled. Među svim tim pokretima, tu i tamo ćete vidjeti neke koji će potpuno privući vašu pažnju. Oni su kao samo drveće. Potpuno živi, ali su sasvim mirni. Iako ne postoji očigledan pokret, oni su duboko angažirani u jednu od najzahtjevnijih i snažnih oblika vježbi ikad razvijenih. Toliko su fokusirani na duboki, interni rast da to doslovno zahtijeva učenje stajanja poput drveta. U kineskom je poznato kao Zhan Zhuang ili “stajanje kao drvo”. To je sistem koji ćemo vam prikazati ovdje.
Kao drvo sa svojim dubokim korijenima, snažnim deblom i velikim širećim granama koje posežu prema nebu, činiti ćete se kao da se ne pomičete. U stvarnosti ćete rasti iznutra. Ranije obavijen tajnošću, ovaj zdravstveni sustav sada privlači znatnu međunarodnu pozornost i znanstvena ispitivanja. Rezultati su nedvojbeni: ojačan imunitet; uspješno liječenje kroničnih bolesti; visoke razine dnevne energetske i prirodne regeneracije živčanog sustava.
Ovaj sustav energetskih vježbi potpuno iznenađuje većinu ljudi, jer iako je definitivno riječ o energetskom sustavu vježbi, ne uključuje gotovo nijedan pokret! Za razliku od gotovo svih drugih načina vježbanja, koji koriste energiju, ovaj zapravo stvara energiju. Kako je to moguće? Odgovor leži u prirodi energije u samom ljudskom tijelu: kako je proizvedena i kako se kreće unutar tijela.

Vaša prirodna energija

Naša tijela su napunjena energijom, ali ona je blokirana unutar nas. Kada smo rođeni prštimo od života, međutim starimo zbog iscrpljene vitalnosti. Chi kung je jedinstvena vježba koja preokreće unatrag ovaj proces propadati. Ona gradi i oslobađa izuzetan protok prirodne energije koji je prikriven unutar nas i podiže tijelo i um do izuzetno visokih nivoa kondicije. Energija u našim tijelima je kao stalan ritam naših pluća i besprekidna cirkulacija naše krvi. Tisuće kemijskih reakcija se odvijaju u svakom trenutku, a bezbroj električnih impulsa prolaze kroz svaki dio našeg sustava. I ne samo to, već mi smo svi dio cjelokupnog toka energije oko nas. Zamršene mreže energije u vašem tijelu formiraju dio energije iz prirodnog svijeta. Vi ste minijaturno polje elektromagnetske energije u svemiru.

Kultiviranje unutarnje snage

Yin yang

Tajna umjetnosti interne snage je da ponovno otkrijete i oslobodite snažnu energiju koja je uspavana i blokirana unutar vas. Potpuno opuštanje je samo jedan dio tog procesa, drugi dio je razvoj mentalnih i fizičkih sposobnosti koje su ležale neiskorištene od rođenja. Opće je poznato da koristimo samo maleni postotak naših moždanih ćelija. Također je istina da smo svjesni i da treniramo samo određeni postotak naše fizičke sposobnosti. Većina vježbi – trčanje, plivanje, dizanje utega, timski sportovi i aerobic – se koncentriraju na razvoj naše fizičke snage. Većina razvijaju ključne grupe mišića i imaju snažan utjecaj na pluća, srce i kardiovaskularni sustav, ali postoji granica do koje postoji korist od takvih vježbi. Dugo prije nego vaši mišići dosegnu svoj puni kapacitet, rad koji se traži od vašeg srca, a posebno na vaših pluća je toliko intenzivan da prije ili kasnije postanete umorni i morate prestati. Rezultat toga je ne samo privremena iscrpljenost, već ograničen razvoj vaše mišićne moći.
Chi kung vježbe prikazane ovdje će vam omogućiti da iskoristite vašu mišićnu mrežu u punom kapacitetu tijekom dugih perioda bez iscrpljivanja pluća. U stvari, vaše disanje će postati još dublje i sporije, opskrbljujući vaše srce povećanom količinom kisika. Istovremeno, vaš puls će ustati, omogućavajući vašem srcu da nosi ove visoke količine kisika u vaše mišiće i unutarnje organe. Iako ćete vježbati kao nikada do sada, nećete groteskno hvatati zrak. Bit ćete u mogućnosti vježbati bez borbe protiv samoga sebe. Vrlo malo drugih vježbi stimuliraju, čiste i masiraju sve unutarnje sustave u tijelu na ovaj način.

Chi kung – Energetska vježba

Cilj Chi Kung vježbi je potaknuti protok energije interno u tijelu tako da se učinkovito kreće kroz cijelu mrežu Chi kanala ili tzv. “meridijana”. Ono što Chi Kung nudi je metoda istovremenog treninga za živčani sustav, um i unutarnje organe, tako da je unutarnja snaga čitave osobe podignuta na novu razinu snage i kondicije.

Jedna destinacija, mnogi putevi

Postoji mnogo stilova i škola Chi Kunga. Postoji Chi Kung za zdravlje, za terapiju, za borilačke vještine i za duhovni razvoj. Postoje budističke i taoističke škole Chi Kunga. U borilačkim vještinama, Chi Kung obuka uključuje tehnike zvane “željezni dlan”, “željezna košulja” i druge. U sportu Chi Kung se koristi za razvoj snage mišića i izdržljivosti. U medicini, osobito u Kini, postoje dvije glavne grane Chi Kunga: jedna je pokretljivi Chi Kung koji uključuje vježbe kretanja, a druga je ograničena na statičke vježbe disanja i meditaciji. U duhovnom području, postoje Chi Kung vježbe koje omogućavaju učeniku da iskusi druge dimenzije, te da razvije telepatske moći. Međutim, cilj izgradnje unutarnje snage ostaje temeljni za sve navedene.

Naučite stajati

Chi kung sustav počinje s dvije osnovne vježbe stajanja. One počnu izgrađivati i oslobađati prirodan protok energije unutar vas. Prva pozicija, jednostavna poza stajanja, vam omogućuje da opustite svoje tijelo u pripremi za druge vježbe. Druga pozicija, “Držanje balona” je ključni položaj u cijelom sustavu. Vrlo je bitno da temeljito ovladate sa obje ove pozicije prije nego što pređete na sljedeći nivo.
Jednostavne rutine zagrijavanja prije stajanja će pripremiti vaše tijelo za unutarnje promjene koje se događaju tijekom Chi Kung vježbi. One su neophodne za početnike iako poze stajanja ne izgledaju naporno, jer ako ih pravilno radite nastala aktivnost unutar vašeg tijela je ogromna i utječe na cijeli sustav. Tijekom stajanja moguće je da ćete se osjećati malo slabima, možda ćete početi drhtati ili se početi napinjati. Ali nemojte se pomicati: prirodno dišite i opustite se. Koristite vrijeme da primijetite sve značajne izmjene i osjećaje u vašem tijelu. Zapamtite: mirno stajanje ne radi ništa, to je vježba. Kad savladate prve dvije vježbe stajanja, morat ćete naučiti kako disati i kako se opustiti. To će vam donijeti iskustvo istodobnog naprezanja i opuštanja tijekom stajanja, što je temeljno za ovaj sustav vježbanja.
Počnite sa vježbanjem stajanja oko pet minuta na dan. Nakon tri tjedna, povećajte do deset minuta. Tri tjedna kasnije, imajte za cilj 15 minuta, a 20 minuta nakon slijedeća tri tjedna. Možete stajati i dulje ako želite, ali 20 minuta će osvježiti vaš cijeli sustav. Slijedite savjete korak-po-korak, vježbajući malo svaki dan. Nemojte preskakati unaprijed: razvijanje samokontrole je isto tako dio obuke.

Zagrijavanje

Kao i kod svih rutinskih vježbi, zagrijavanje je jako bitno. Ono pomaže vašem tijelu da postanu fleksibilno i pomaže otvoriti interne kanale duž kojih teče vaša energija. Dva najveća i najvažnija zgloba su koljena i ramena. Njihovim opuštanjem napravili ste dobru pripremu da ostvarite bogate prednosti kasnijih Chi Kung vježbi. Kao početnik, važno je da napravite ove vježbe zagrijavanja svaki put prije početka vaših Chi kung vježbi. One će vam uzeti oko šest ili sedam minuta. Redovitim izvođenjem, one daju dugoročnu zaštitu protiv artritisa i drugih bolesti koje smanjuju izvornu pokretljivosti tijela.

Prva vježba zagrijavanja je za koljena. Tijekom vježbe, pokušajte ostati opušteni od struka prema gore. Stanite spojenih stopala. Savijte vaša koljena i pognite se tek toliko da ih možete dotaknuti sa svojim prstima. Sa rukama na koljenima, rotirajte koljena 30 puta u lijevo i 30 puta u desno.

Chi kung zagrijavanje (koljena)

Druga vježba zagrijavanja je za ramena. Napravite 30 to 40 potpunih krugova sa vašim rukama. Trebali bi početi vrlo polako, zatim lagano ubrzati i zatim ponovno usporiti prema kraju. Napravite 60 krugova za veću korist. Udišite u trenutku kada podižete ruke. Izdišite kada ih spuštate. Ako ste kratkog daha, udahnite i izdahnite kada podižete ruke i udahnite i izdahnite kada ih spuštate.

Chi kung zagrijavanje (koljena)

Treća vježba zagrijavanja je za kukove. Napravite 30-40 potpunih krugova sa svojim kukovima. Trebali bi to učiniti vrlo sporo. Napravite 60 krugova za veću korist. Dišite polako dok to radite.

Chi kung zagrijavanje (kukovi)

Wu Chi – prva pozicija

Sav Chi kung trening počinje sa ovom pozicijom, koja je jako važna. Čak i na izvanredno naprednim razinama vježbanja, počinjemo s periodom tihog stajanja u Wu Chi poziciji – pozicijom prvobitne energije. Wu Chi pozicija jednostavno podrazumjeva mirno stajanje. To je prilika da se obrati pozornost na napetosti u tijelu i živčanom sustavu. U isto vrijeme to postaje trenutak snažne, duboke relaksacije u vašem danu. Koliko god se činila jednostavna, ova početna pozicija, ispravno izvođena, drži ključ za otključavanje vašeg velikog skladišta unutarnje rezerve energije. Dobra je ideja otići na zahod prije početka, kako bi se osigurali da ne morate prekidati vježbanje. Pokušajte učiniti vaše vježbanje vani, sa vašim leđima okrenutim prema suncu. Ako možete stajati pored velikog drveta sa leđima okrenutim prema suncem, ovo je najbolja lokacija za izvođenje. Nemojte stajati na kiši ili u magli. Ako ste u kući, možete ili koristiti neku mirnu sobu ili napravite mirno okruženje puštanjem neke lagane instrumentalne glazbe.

Stanite paralelno sa stopalima razmaknutim u širini ramena, tako da vam prsti gledaju naprijed ili lagano okrenuti prema van. Pustite neka vam se ruke objese lagano i opustite vaša ramena. Zamislite da vam cijelo tijelo visi, kao lutka koja je iz glave obješena sa koncem. Nit vam drži glavu iz točke na vrhu vaše lubanje, ravno u liniji sa vrhovima vaših ušiju. Osjetite sebe kako ste lagano potonuli prema dolje, opušteno, dok visite na niti. Dišite smireno i prirodno. Stojte mirno, dozvoljavajući svome cijelom sustavu da se smiri, tijekom pet minuta. Dok to radite, prođite mentalno kroz točke na slici, počinjući sa vrha vaše glave. Proučite ih pažljivo i vodite računa da pridate dovoljno pozornosti svim elementima prezentiranim na njoj. Vratite se na ove točke ponovno nakon nekog vremena dok ne budete u mogućnosti stajati u poziciji Wu Chi prirodno i savršeno.

Vaše oči gledaju ravno i lagano prema dolje. Usmjerite pažnju na točku Tan Tien koja se nalazi 3cm (1.25in) ispod pupka, jednu trećinu puta unutar vašeg organizma.

Uvucite bradu malo prema unatrag kako bi vam se gornji dio kralježnice ispravio. Otpustite sve tenzije u vašem vratu.

Pustite vaše ruke da vise opušteno. Opustite vaša ramena i vaše laktove.

Opustite vaše kukove i trbuh. Uvucite guzicu malo prema unutra da vam se donji dio kralježnice ispravi.

Stanite sa vašim petama raširenih najmanje u širini ramena. Nikada nemojte stajati sa nogama u špic.

Chi kung Wu chi

Udišite i izdišite nježno isključivo kroz vaš nos. Jezik prislonite uz nepce. Usta bi vam trebala biti zatvorena, ali ne čvrsto zatvorena. Nemojte stiskati zube. Ako se stvori slina, progutajte je.

Izdahnite potpuno i dozvolite vašim prsima da se opuste: ovo je savršena poza.

Ne stišćite vaše prste. Dozvolite im da se nježno saviju i ostanu lagano odvojeni.

Neka vam koljena budu gipka. Savijte ih malo tako da vam vrhovi koljena budu poravnati sa vrhovima prstiju (kao na slici).

Poravnavanje duha i tijela

Kada stojite mirno u prvoj poziciji, sa ispravno poravnatim tijelom, vi crpite energiju (Chi) iz zemlje i ubrzavate njen protok kroz svoje tijelo. Ova praksa mirnog stajanja je drevna disciplina. Vi stojite poravnati između zemlje i neba, povezujući dvije velike energije neba i zemlje. Vi ste u mogućnosti da razumijete temeljne sile energija u vašem tijelu. Kada vježbate na taj način, sa punom snagom vašeg duha, ne samo da će vam cijelo tijelo i um biti sinkronizirani, već ćete imati osjećaj da su nebo i zemlja spojeni zajedno preko vas.

Podešavanje vaše pozicije

Kada vam postane udobno u ovom položaju promislite o slijedećim točkama. Mirno prilagodite vaše tijelo u ispravnu poziciju i balans.

Vaš cijeli kostur je obješen sa vrha vaše glave. Vi visite sa njega kao lutka, ili kao kaput na vješalici.

Od ispod koljena vaši korijeni se šire prema dolje. Od vaših koljena naviše vi rastete poput stabla, koje se mirno odmara između zemlje i neba.

Vaša težina je ravnomjerno raspodijeljena između vaše lijeve i desne noge. Ovi korijeni tonu duboko u zemlju, poput onih od drveta.

Chi kung Wu chi

Točka od koje ste obješeni je u ravnini sa vrhovima vaših ušiju.

Točka Tan Tien se nalazi 3cm (1.25in) ispod pupka, jednu trećinu puta unutar vašeg organizma. Ona je poravnata sa točkom na vrhu vaše glave. Imajte pogled ravno, ali držite vašu pažnju u ovoj točki gdje se spajaju energije zemlje i neba.

Težina vašeg tijela počiva na rubovima stopala. Energija iz zemlje ulazi u tijelo kroz točku koja se nalazi u sredini stopala.

Kinezi vole vježbati u nazočnosti drveća, čiji je Chi prekrasan. Drveća su potpuno izložena elementima i ona vuku svoju moć iz svega što se nalazi oko njih. Ona dosežu duboko u tlo sa svojim korijenima. Ona posežu i gore prema svijetlu. Njihova vlaknasta debla su ispunjena bujicom života. Oni uzimaju snagu iz zemlje, iz vode i kiše, od sunca, iz zraka i iz prostora koji ih okružuje. To je ono što imamo na umu kada kažemo “stajati poput drveta”. Vi ste polje energije. Vi se hranite sa svime što vas okružuje, kao i drvo koje stoji u sredini svih elemenata.

Držanje balona – druga pozicija

Sljedeći korak u Chi kung obuci je da počnete “držati balon”. Ovaj položaj je osnova za mnoge druge naprednije vježbe i ubrzava unutarnji protok energije kroz stopala, pa sve gore kroz vaše cijelo tijelo, ruke i glavu. Pokušajte držati drugu poziciju, najviše do pet minuta. Vjerojatno ćete doživjeti bolove od napetosti u vašim ramenima, rukama i koljenima. To je djelomično rezultat mišićnog umora, a djelomično je to reakcija vašeg živčanog sustava. Budite strpljivi. Ništa što radite nije štetno. Vi se vraćate u originalno stanje svog bića. Vaše putovanje će tražiti disciplinu i marljivost. Kako držite ovu poziciju, zamislite da se odmarate na nizu drugih balona koji drže vašu cijelu težinu. Za početak, kako stojite mirno i držite zamišljene balone, proučite sve smjernice za ovu poziciju.

Iz prvog položaj, Wu Chi pozicije, spustite se malo dolje. Vaša koljena se trebaju savijati kako se spuštate. Glava, trup i karlica ostaju nježno poravnati baš kao i u prvom položaju. Vaša kralježnica se opušta prema dolje i prirodno se izravnava. Nemojte se savijati prema naprijed. Zamislite da jednostavno odmarate vašu stražnjicu na rubu visoke stolica. Vaša težina počiva jednako na obje noge.

Chi kung zagrli drvo (stajanje)

1. Polako podignite obje vaše ruke uvis i prema naprijed u obliku otvorenog kruga ispred vašeg prsnog koša i to u razini ramena. Vaši otvoreni dlanove usmjereni su prema prsima. Udaljenost između prstiju vaših ruku je 7-21 cm. Vrhovi palčeva nisu viši od vaših ramena. Zglobovi na rukama su udaljeni isto kao i ramena. Lakovi su vam nešto niži od visine zglobova i ramena. Kut između nadlaktice i podlaktice je nešto veći od 90 stupnjeva.

Chi kung Dobro držanje

Chi kung stajanje (pogled odozgo)

2. Zamislite da držite veliki napuhani balon između ruku, podlaktica i prsnog koša. Nježno ga držite na mjestu bez ikakve napetosti. On nježno počiva na unutarnjoj površini kruga koji je formiran između vaših prstiju, dlanova, ruku i prsnog koša.

Vaši pazusi i nadlaktice se odmaraju na dva manja balona.

Vaša bedra nježno drže jedan balon na mjestu.

Veliki balon odostraga održava vašu težinu. Težina ostaje malo raspodijeljena na prednji dio stopala.

Chi kung Stajanje

Vaši laktovi odmaraju na dva veća balona koji kao da lebde na vodenoj površini.

Kao drvo vi posežete gore prema nebu.

Baš kao drvo ste ukorijenjeni odozdola.

Vizualizacija balona

Baloni su nezamjenjiv element ovog izvanrednog sistema. Morate si ih jasno predočiti u svom umu. Držanjem zamišljenih balona u rukama otpuštate pritisak koji se može stvoriti u prsnom košu i trbušnoj šupljini. Održavanje ovog položaja izgrađuje vašu fizičku i duševnu izdržljivost. Počinjete tražiti uravnotežene, ali sve jače zahtjeve nad svojim energetskim i krvnim sistemima koji povećavaju cirkulaciju u oba sistema. Drugi zamišljeni baloni su snažna pomagala u opuštanju; naučite u potpunosti utonuti u njih.

Praktični savjeti

Prednosti Chi kung vježbanja daju kao rezultat unutarnji rast i transformaciju. Temeljne promjene počinju se očitovati u unutarnjim organima, te u živčanom sustavu. Bez uobičajene osjetljivosti ili treniranja, većina nas ne može u početku osjetiti ovo, ali možemo osjetiti neposredni efekt snažne mišićne aktivnosti pri trčanju ili dizanju utega. Početni utjecaj Chi kunga zbiva se duboko u nama, kao eksplozija u morskim dubinama i zato je vrlo važno biti svjestan što je potrebno raditi kada započinjete sa svojim treniranjem.

Vrlo je važno zapamtiti slijedeće

  • Ukoliko osjećate umor ili nesvjesticu, nemojte zatvarati oči jer bi mogli pasti.
  • Podsjetite se da budete opušteni tijekom održavanja pravilnog položaja. Provjeravajte stalno da li ste ukočeni.
  • Kada završite sa drugim položajem, spustite ruke i ostanite tako stajati dvije do tri minute. Nakon toga nježno protresite ruke i noge. Tada bi bilo dobro napraviti konačnu seriju od 20 krugova sa rukama umjerenom brzinom.
  • Na kraju, hodajte polako nekoliko minuta. Spremni ste za današnji dan!

Provjerite se

Dva jednostavna testa pokazat će vam da li ove vježbe rade bilo kakve promjene u vašem tijelu. Stanite u raskoraku ne većem od širine vaših ramena. Neka vam je jedna ruka opuštena uz tijelo. Podignite drugu ruku u drugi Chi kung položaj, kao da držite veliki balon između te ruke i prsnog koša. Udahnite iz Tan Tien-a nekoliko puta. Nakon jedne do dvije minute osjetit ćete razliku između lijeve i desne strane. Tada podignite drugu ruku kao da držite drugi balon. Možete osjetiti energetski krug bez da vam se prsti dodiruju. Kako bi osjetili povećanu cirkulaciju probajte drugi test! Stanite 10-15 minuta tako da držite nevidljivi balon između ruku i prsnog koša. Tada, spustite ruke. Uzbudljiv osjet u prstima je rezultat naleta krvi i Chi-ja.

Izvori: