28 sij Sinusoide života

“Life is the up and down….” rekli bi pjesnici. Teško da itko može reći da mu život liči na uzlaznu ili ravnu liniju – uglavnom je to “up and down” sinusoida, splet sretnih i manje sretnih okolnosti i postupaka. Doduše, ne bi bilo baš normalno da smo u stalnoj uzlaznoj liniji. Da bismo napredovali, moramo ponekad lupiti glavom od prepreku. Vortex-govornici to spominju kao “kontrast”. On nam pokazuje da iza kiše dolazi sunce.
Dolazi li? Možda ponekad malo kasni? Ili se igra sa nama?
Već smo apsolvirali tvrdnju da “se u životu ništa ne događa slučajno”, no nemamo izravni utjecaj na sve. Neki problemi (čitaj; izazovi) nastaju kao proizvod našeg djelovanja (npr. uzeli ste kredit u švicarcima), a neki su posljedica nekih drugih konstelacija i odnosa (npr. u vašoj zemlji je buknuo rat). Dakle, nešto smo sami krivi, nešto neki drugi, no to je manje bitno – BITNO
JE KAKO ĆETE SE VI POSTAVITI U TOJ SITUACIJI. Okolnosti ponekad ne možete promjeniti, ali svoj stav prema njima možete zasigurno! O tome sam nedavno pisao na ovoj stranici.

Dakle, nije bitna okolnost – bitan je vaš stav prema njoj i odluke i akcije koje budete donosili!

Nažalost, u svijetu imamo previše ljudi koji očajavaju nad svojom sudbinom. Pa imamo one koji vjeruju da su rođeni pod nesretnom zvijezdom. Pa imamo vjernike u sudbinu, koji ne žele ništa raditi jer je ionako sve predviđeno. I na kraju, imamo BORCE, ljude koji svoje loše faze shvaćaju kao poziv za promjenu.

Kakvu promjenu?
– možda da preispitaju da li stvari rade dobro
– možda da preispitaju neke nove mogućnosti
– možda da nauče lekciju na nekoj stvari, koja će se ponavljati u budućnosti
– možda da uvide neku dodatnu korist
– možda…..

Imamo izreku da je “svaki problem sjeme neke buduće dobre stvari”. Shvatimo ovo kao veliku životnu istinu. Čim imamo izazov kroz problem, to je poput dolaska u dvoranu za vježbanje – iz toga ćemo vidjeti kolike su naše granice i što se još može!

Iako se to ne čini kao korisna stvar, BUDITE ZADOVOLJNI ZBOG SVOJIH IZAZOVA.

Kako, kada neki od njih zaista nisu ugodni?

Oni su pravi pokazatelj tko ste i što ste, te tko i što možete postati.

Zamislite da ste pripadnik neke ultra-bogate obitelji i da vam u životu sve ide po planu. I onda naletite na “bombu”, desi vam se nešto nepredviđeno. Što neko od takvih onda rade? Droga? Alkohol? Samoubojstvo? Neki od njih nikada nisu morali ništa rješavati, a onda ih život “počasti” problemom. Brrr! O tome možemo svakodnevno čitati u žutom tisku. To vam je odgovor ako se budete ikada pitali zašto je neki bogataš napravio ovo ili ono. NALETIO JE NA PROBLEM I NIJE ZNAO ŠTO NAPRAVITI, a nije bilo nikoga da to riješi za njega!

A upravo “down” situacije uče kako se postaviti kada naleti neki drugi “down”. Prvo, da se moramo smiriti i razmotriti stvar. Pa onda smisliti prečicu, zaobilaznicu ili most preko toga.
Sa tim sposobnostima se ne rađamo, TO STJEČEMO ŽIVOTNIM ISKUSTVOM. To je temeljni zadatak i škole, zato nam u tamo zadaju umne probleme i tjeraju nas na tjelesni odgoj. Sve to je usmjereno na RIJEŠAVANJE PROBLEMA I PRIPREMU NA ŽIVOT.

ZATO, BUDITE ZAHVALNI NA SVOJIM IZAZOVIMA!
IAKO SE TAKO NE ČINI, ONI MOGU BITI ALAT ZA POSTIZANJE NEKE FANTASTIČNE BUDUĆNOSTI!
Goran Smirčić