21 ožu Rizik za zdravlje ljudi povećava se produljenjem vremena pohrane jaja

Produljenje vremena pohrane jaja kod kuće ili na prodajnim mjestima povećava rizik od zaraze sa salmonelom, navodi se u EFSA-inom najnovijem znanstvenom mišljenju o javnozdravstvenom riziku iz jaja. Stručnjaci su se usredotočili na rizik za konzumente koji uzrokuje SalmonellaEnteritidis, bakterija odgovorna za najveći broj epidemija u EU povezanih uz konzumaciju jaja.

EFSA-ini stručnjaci bavili su se posljedicama mogućeg produljenja roka »prodati  do« i »najbolje upotrijebiti do« za jaja koja se konzumiraju samostalno ili kao sastojak hrane.  Navod »prodati do« odnosi se na zadnji dan kada se jaje smije prodavati u dućanu, odnosno na tržištu.  Navod »najbolje upotrijebiti do« odnosi se na vrijeme u kojemu jaja zadržavaju svoju najbolju kakvoću, na primjer teksturu i okus.

Ukoliko bi se datum naveden kao »prodati do« za jaja produljio s 21 na 28 dana, rizik za infekciju povećao bi se kod nekuhanog jajeta za 40%, a kod slabije kuhanog za 50%. U najgorem mogućem scenariju, kada bi »prodati do« iznosilo  42 dana, a  »najbolje upotrijebiti do« 70 dana, rizik je oko tri puta veći od trenutnog kako za nekuhano tako i za slabije kuhano jaje. (U praksi se na pakiranju jaja nalazi napomena »najbolje upotrijebiti do«, dok se »prodati do« koristi kao informacija za trgovce.)

Slični su rezultati i za jaja koja se koriste u keteringu, a koja se najčešće nabavljaju u trgovinama na veliko, znači zaobilazeći maloprodaju.

Za izračun ovih procjena EFSA-ini stručnjaci koristili su kvantitativni model u kojem je moguće usporediti trenutnu situaciju s obzirom na vrijeme pohrane jaja u EU i različite moguće scenarije, koristeći različita vremena za »prodati do« i »najbolje upotrijebiti do«. Model korišten za procjenu osigurala je Australian Egg Corporation Limited, kojeg su stručnjaci iz Food Standards Australije i Novog Zelanda, te EFSA-ini stručnjaci, modificirali na način da su obuhvatili podatke važne za EU situaciju ( kao što su uobičajena pohrana iz prakse i podaci o prevalenciji Salmonella Enteritidis u kontaminiranim jajima ).

Ukoliko je salmonela prisutna u jajetu, ona se počinje razmnožavati puno brže s povišenjem temperature i produljujem vremena pohrane. No, temeljitim kuhanjem jajeta rizik od infekcije se smanjuje”, objašnjava John Griffin, predsjedavajući u odboru za biološke opasnosti.

Jedini način smanjivanja povećanog rizika od infekcije zbog produljenja pohrane jest držanje jaja u  hladnjaku. Međutim, ukoliko se  rok »prodati do« i »najbolje upotrijebiti do« poveća za više od tri tjedna, poveća se i rizik, bez obzira drže li se jaja u hladnjaku ili ne.

Europska Komisija zatražila je znanstveni savjet, kako bi doprinijela budućem razvoju označavanja datuma kod jaja. Zbunjenost potrošača vezana za značenje datuma na pakiranju jaja doprinosi prekomjernom bacanju hrane u domaćinstvu.

Programi kontrole salmonele koji se provode u EU unazad nekoliko godina,  doveli su do smanjenja broja slučajeva salmoneloza u ljudi. Značajno je smanjena i prevalencija Salmonella u peradi, posebno u jatima nesilica. Čini se da je to smanjenje glavni razlog za opadanje broja slučajeva salmoneloza u ljudi, s obzirom da su jaja najvažniji izvor humanih infekcija u EU.

Mišljenje u cijelosti pročitajte na:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3782.pdf