15 tra Prirodni antihistaminici

Imunitet je medcinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i obrani od vanjskih čimbenika kao što su infekcije, alergije ili neke druge biološke ili kemijske opasnosti.

Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira nećemo oboljeti usprkos napadima različitih uzročnika,a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, premda smo izloženi potencijalnim alergenima.
Alergija(grčki-nenormalna reakcija) je poremećaj u radu imunološkog sustava koji određene inače bezopasne materije, takozvane alergene, prepoznaje kao potencijalno opasne, te pokreće “akciju” za njihovu eliminaciju, stvarajući antitijela u borbi protiv njih. Djelovanje ovih antitijela na stanice izaziva prve simptome alergije, a u slučaju svakog novog susreta sa alergenima, antitijela se aktiviraju i tegobe se ponavljaju.
Po intenzitetu razlikujemo slabe, umjerene i jake alergije, a najjače među njima, poput anafilaktičkog šoka, opasne su po život.
Postoji opća podjela na kožne i alergije dišnih organa, kao i na alergije na hranu, lijekove, prašinu…
Alergije se najčešće javljaju u proljeće, kada se priroda budi.

Dajemo vam poseban osvrt na peludnu alergiju koja svoj vrhunac doživljava u travnju i svibnju uzrokujući najčešće konjuktivitis, rinitis i probleme s donjim dišnim putevima.
Evo prijedloga nekih od najučinkovitijih prirodnih preparata koji mogu pomoći ublažiti alergijske reakcije .

Ulje crnog kima

Istraživanja su pokazala da dugotrajnijom upotrebom crnog kima dolazi do znatnog smanjenja simptoma alergijskog rinitisa. Naime ispitanici su bili tretirani kapsulama ulja crnog kima u količini od 40-80 mg/kg na dan (cca 40 kapi, tri puta na dan). Istraživanje je pokazalo da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Vitamin C i mineral Ca

U slučaju alergije tijelo luči histamin koji je odgovoran za simptome kao što su na primjer upale i svrbež. Vitamin C smanjuje lučenje histamina tako da potiče njegovu razgradnju te pomaže pri otklanjanju histamina iz tijela. Uz to, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma bronhialnih puteva, što ga čini dobrodošlim pomoćnim sredstvom za ublažavanje astmatičnog napada. S obzirom na to da u alergijskom procesu zbog djelovanja histamina dolazi do povećanja propusnosti krvnih žila, korisno je uzimati i kalcij, jer on smanjuje i normalizira upravo tu pojavu. Preporučene doze u ovom slučaju su nešto povišene : vitamin C 1000-1500mg  mineral Ca 800-1300 mg

Kvercetin

Kvercetin je bioflavonoid snažnog antioksidativnog djelovanja koji vrlo učinkovito smanjuje razinu histamina na način da pomaže stabilizirati membrane stanica poput mastocita i bazofila te time spriječava izbacivanje zaliha histamina i serotonina u krv i tkivo. Osobito je djelotvoran s bromelinom i vitaminom C pokazujući još snažnije protuupalno djelovanje.  Preporučene doze kvercetina : 1000-1800mg/dan

Probiotici:

Najnovija istraživanja ukazuju na poveznicu između alergija i zdrave crijevne mikroflore.

Probiotici uspostavljaju pravilnu ravnotežu crijevne mikroflore te time znatno pridonose stabilnosti organizma povećavajući mu imunitet. Istraživanja pokazuju da ljudi koji u prehranu uključe fermentirano mlijeko imaju bolji otpor prema peludi i više antitijela imunoglobulina G(IgG) koja štite od alergijskih reakcija.

Jedna od poznatijih studija koje dokazuju efikasnost probiotika u prevenciji alergije je PANDA studija (Probiotic AND Allergy), koja je provedena u Nizozemskoj u trajanju od 5 godina. Majka je uzimala probiotik 2 mjeseca prije poroda, a dijete je nadalje dobivalo probiotik kroz prvu godinu života. Rezultat je stabilna i trajno smanjena pojava alergija u svim oblicima za čak 80%.

 

Hrvojka Becker,ing prehrambeni tehnolog

www.zdravaprehrana.info