dash Prehrana kod povišenog krvnog tlaka

18 ožu Prehrana kod povišenog krvnog tlaka

UVOD

Bolesti srca i krvnih žila glavni su uzrok smrti i bolničkog liječenja u Hrvatskoj, porazne statistike pokazuju da od njih umire svaki drugi stanovnik (HZZJ). S obzirom na glavne kliničke manifestacije, dijele se na tri veće skupine: koronarne, cerebrovaskularne i bolesti koje zahvaćaju donje udove (bolest perifernih arterija). /*McPhee,Lingappa,Ganong:Patophysiologi of Disease, 4th.edition,2003 Harrison’s Internal Medicine, 17th Edition2008/

Povišeni krvni tlak ili arterijska hipertenzija značajan  je jednoznačan zdravstveni problem u cijelom svijetu. U SAD trećina osoba odrasle dobi ima povišeni krvni tlak, a u Hrvatskoj prevalencija kod povišenog krvnog tlaka je jednako tako visoka i među odraslom populacijom (38%). Bolest je asimptomatična godinama, zatim u momentu fatalna. Redovitim mjerenjem, bolest se može otkriti i uspješno nadzirati, a što bi moglo imati i pozitivan utjecaj na spriječavanje kardiovaskularnih bolesti. Obzirom na ozbiljnost problema smanjenje sistoličkog tlaka za mm/Hg, smanjuje mortalitet od infarkta miokarda za oko 8%. Koliko je to važno govori podatak kako je za osobu od 35 godina, koja ima tlak 120/80 velika vjerojatnost da će doživjeti u prosijeku 76 godina, a za osobu iste dobi, a tlaka 150/91 da će doživjeti 55godina. /*Dijetoterapija, M.Mandić2014/

Slučaj:

Muškarac 39 godina, s povišenim vrijednostima tlaka i na pretežno slavonskom tipu prehrane, svakodnevno popije 3dcl pive, puši 10 cigareta dnevno. Visine je 178cm, težak 80kg, negira druge zdravstvene tegobe. Nepoznati detalji obiteljske anamneze. Zanimanje: vozač kamiona.  Ne navodi detalje o značajnijoj fizičkoj aktivnosti u slobodno vrijeme.

Temeljem ovih podataka dobili smo sljedeće vrijednosti:  BMI  25.2  *Potrošnja kcal u stanju mirovanja: 1794kcal  Idealna tjelesna težina: 76.4kg

 *Potrošnja kcal u stanju mirovanja: izračun je dobiven temeljem unesenih vrijednosti u profesionalni  informatički kalkulator u sklopu informatičkog prehrambenog programa. Ručni način dobivanja vrijednosti potrošnja kcal u stanju mirovanja : 11.6 x tjelesna težina+879 = 11.6×80+879 =1807kcal

 

ANALIZA:

Povišeni krvni tlak uz pušenje i povišene masnoće najvažniji je rizični čimbenik za nastanak koronarnih bolesti, infarkta srca i osobito moždanog udara. Temeljem toga prehrambene preporuke svakako su poželjne.

Smjernice i prevencija:

-smanjiti unos soli – smanjenje soli za 1g /dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za oko 25%. U Hrvatskoj od 2007 godine provodi se akcija smanjenja soli pod akronimom CRASH (Croatian action on Salt and Health). Mnoge industrijski obrađene namirnice u kojima je značajan udio soli zajedno s konzumacijom šećera daju ”jeftinim” obrocima privlačan okus (tzv.prerađena hrana) što nakon duljeg odnosno učestalog perioda konzumacije može dovesti do hipertenzije, povećanog rizika od srčanog napada, moždanog udara i bubrežnih bolesti. Kako tek mala količina natrija može poticati samo iz soljenke prisutne na našoj trpezi potrebno je pripaziti kako ćemo začiniti jela koja smo servirali.

-treba imati na umu kako stalno povećanje krvnog tlaka vremenom dovodi do srčane slabosti, uz neprekidnu opasnost od krvarenja u mozgu i srčanom mišiću, što može dovodesti do oduzetosti ekstremiteta ili imati smrtni ishod.

-potrebno je voditi računa o tjelesnoj težini s težnjom da se što više približi tzv. idealnoj, dakle smanjiti energetski unos hrane, no pri tom i dalje ostati unutar energetskih vrijednosti koje su potrebne organizmu. Svakako održati nutritivnu vrijednost namirnica i konačno obroka.

 

Dijetetički pristup:

-unos magnezija putem hrane (orašasti plodovi, sjemenke, banane, brokula, grašak) djeluje povoljno poput vazodilatatora (poboljšavaju cirkulaciju u tkivima).  Kalcij (kelj,špinat, jogurt) i vitamin D (losos, tuna, mlijeko, sir, ulje jetre bakalara, jaja), također daju povoljne rezultate, utječući na izlučivanje natrija.

-zamijeniti unos natrija iz namirnica onim namirnicama bogatih kalijem. Unos viših količina kalija povezana je s sniženjem hipertenzije, pri čemu dolazi do sniženja vrijednosti za 2-4 mm/Hg oba tlaka, pa se preporučuje konzumirati voće (banane, šljive/suhe šljive) i povrća bogato kalijem (grah, rajčica, batat, šampinjoni).

-svakako je preporuka smanjiti ukupan unos masnoća (25% ukupnih kalorija, a zasićene masne kiseline (maslac) zamijeniti nezasićenima – prednost svakako mononezasićenim masnim kiselinama (maslinovo ulje).

-koristiti raznovrsnu hranu s više kompleksnih UH (žitarice, crni kruh, voće i povrće)

-ADA (Američko udruženje dijetetičara preporučuje radi prevencije i kontrole hipertenzije: unos voća i povrća, obranog mlijeka te izbjegavanje stresnih situacija.

-Unos vode: potreba za vodom je individualna stvar i ovisi o intenzitetu aktivnosti pojedinca tijekom dana, no i o onome što se taj dan nalazi na tanjuru. Funkcija vode u tijelu je da odvodi toksine iz organa i konačno organizma, dovodi hranjive tvari u stanice, osigurava hidrataciju dijelovima tijela kojima je to potrebno (uho, nos, grlo, tkiva). Nedostatak vode uzrokuje dehidrataciju, a nju će povećati i neadekvatan prehrambeni unos prije svega hrana bogata soli. Preporuka je ne zamijenjujte unos vode drugim pićima odnosno napitcima.

 

Edukacija pacijenta i prevalencija:

-Alkohol -sva dosadašnja ispitivanja uz neke manje suprotne stavove pokazuju da alkohol uzet u većoj mjeri uzrokuje simptome i konačno razvoj akutnog gastritisa te erozije sluznice sa ili bez krvarenja. Alkohol razbija sluzničku barijeru, izazivajući pojačano izlaženje natrija, dehidrataciju. Unatoč nedosljednim podacima različite studije su pokazale relativno nizak rizik za CHD (bolesti koronarnog sustava) pri umjerenom unosu alkohola kod različitih populacija.

-Kava- Unos kofeina povezan je s porastom krvnog tlaka i negativno utječe na endotelijalnu funkciju (očvršćenje arterija). Više od 20godina smatralo se da je unos kave povezan s razvojem CHD-a. Velika metaanaliza iz 2009 godine na 21 prospektivnoj kohortnoj studiji nije pronašla povezanost između konzumiranja kave i povećanog rizika od razvoja koronarnih bolesti.

-Pušenje: poznato je da je nikotin odnosno pušenje potencijalno štetno, stoga svakako reducirati odnosno eliminirati ovu naviku

-Tjelesna aktivnost-1 h i više trčanja tjedno može smanjiti rizik razvoja bolesti srca za 42%, 30 min brzog hodanja svakog dana smanjuje rizik bolesti srca za oko 18%.

10minuta vježbanja svakoga dana snižava krvni tlak za 5-7mmHg i tu novu nižu vrijednost održati će do 24sata. Preporuka je vježbati svakodnevno, upravo stoga što se poništavaju spomenuti pozitivni učinci vježbanja tijekom perioda ne provođenja vježbi. Drugi je razlog što će vježba pridonijeti smanjenju viška tjelesne mase i potkožnog masnog tkiva u kombinaciji s pravilno izbalansiranom prehranom.

 

Pažljivije čitati prehrambenu deklaraciju;

Primjeri prema pravilniku o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama ,*NN 84/10:

Tvrdnja: bez energetske vrijednosti (energy free) = ne više od 4 kcal na 100ml

Smanjena energetska vrijednost (energy reduced) = energetska vrijednost smanjena najmanje 30%

Mala energetska vrijednost (low energy) = ne više od 40kcal na 100g ili 20kcal na 100ml

Bez natrija i bez soli(with no sodium /salt) = ne više od 0,005g na 100g

Mala količina natrija(law sodiumsalt) = ne više od 0,12g na 100g ili 100ml, za vodu ne više od 2 mg na 100ml

Vrlo mala količina natrija (very low sodium/salt) = ne više od 100g na g ili 100ml

-”Skriveni šećeri”-osvijestiti zabludu navedenu na prehrambenoj deklaraciji #bez šećera, obzirom da svakako moramo uzeti u obzir prirodne šećere sadržane u namirnici. Prema pravilniku o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama,  NN 84/10 koje se navode na hrani i nalaze u PRILOG-u iste uredbe pod Prehrambene tvrdnje i uvjeti koji se na njih primjenjuju :

*Tvrdnja da je neka hrana bez šećera  kao i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod ne sadrži više od 0,5 g šećera na 100 g ili na 100 ml.

*Tvrdnja da je neka hrana bez dodanoga šećera kao i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod ne sadrži nikakve dodane monosaharide ni disaharide niti bilo kakvu drugu hranu koja se koristi zbog svojih svojstava zaslađivanja. Ako su šećeri prirodno prisutni u toj hrani, na oznaci se mora pojaviti i sljedeća naznaka: »SADRŽI PRIRODNO PRISUTNE ŠEĆERE«.

*Tvrdnja da neka hrana ima nizak sadržaj šećera kao i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod ne sadrži više od 5 g šećera na 100 g u krutome stanju ili više od 2,5 g šećera na 100 ml u tekućem stanju.

Primjeri u svrhu osvješćivanja sadržaja šećera u nekim proizvodima:

žličica kečapa: 5g šećera, limenka CocaCole 30g šećera, hamburger 25g šećera , voćni jogurt 8-15g šećera

-Funkcionalna hrana odnosno proizvodi – trendovi su uglavnom bazirani na uporabu probiotika u mliječnim proizvodima (bifidobacteria i /ili lactobacillusa) prije svega pojačavaju otpornost na gastrointestinalne infekcije, ali utječu i na reduciranje vrijednosti tlaka, ukupnog  kolesterola te stimuliraju cjelokupni imuni sustav.

DASH dijeta ili prehrambene smjernice kod simptoma hipertenzije:

Dijeta koja rezultatima nakon provođenja možda najbolje može biti pokazatelj poboljšanja zdravlja osoba koje boluju od simptoma povišenog krvnog tlaka, ali i prekomjerne težine, a pri tom uključuje konzumiranje raznovrsne hrane te kroz pravilan izbor i količinske odnose namirnica u obroku omogućuje pravilan unos hranjivih tvari je  tzv. DASH dijeta (eng. Dietary Approaches to Stop Hypertension; hrv.Dijetoterapijski pristup u borbi protiv visokog tlaka) s smanjenim udjelom natrija u namirnicama temeljem čega je ukupni dnevni utrošak natrija sveden na 1500mg.

Ovdje je naglasak na unosu voća i povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća, maslinovog ulja, te unosu ribe i žitarica, kao i nemasnog mesa i orašastih plodova u umjerenim količinama.

Pogledati DASH piramidu prehrane(slika gore) kao detaljni prikaz namirnica po skupinama koje je preporučljivo uzeti; prema svojem primarnom djelovanju na poboljšanje zdravstvenog stanja, posebice preporučeno kod bolesti povišenog krvnog tlaka i indirektno kao pomoć kod prekomjerne tjelesne težine (*dashdiet.org)

Dnevni jelovnik:

Doručak: sendvič od 2 kriške integralnog tosta, 1/2avokada s malo limuna, 3 cherry rajčice, grčki jogurt s jednom žlicom lanenih sjemenki (prethodno samljevenih)

Užina: voćna salata s 3 kocke crne čokolade i 5 g orašastih plodova

Ručak: juha minestrone- jedan tanjur, 2 fileta lososa s malo limunova soka prilikom serviranja, 120 g salate (radič, mrkva, cikla), 2 žlice graha i 1/2 svježe paprike, jedna ravna žličica bundevinih sjemenki

Užina: domaće ispečene kokice -ne soliti, smoothie od šumskog voća s bananom i žlicom zobi (prethodno namočiti)

Večera: Dinstani šampinjoni 30g, tikvice 30g s 60g riže, 60 g puretine, 2 dcl sosa od rajčice, po mogućnosti domaćeg, zelena salata 100g

*jelovnik temeljen na smjernicama DASH dijete te prilagođen preferencijama prema određenim namirnicama i navikama pacijenta

 

Tri namirnice koje su važne u procesu primjene ove dijete, njihova svojstva i nutritivna vrijednost:

Maslinovo ulje: Najveći dio ulja čine masne kiseline (više od 95%), od kojih je najzastupljenija mononezasićena oleinska masna kiselina (65-85%) radi koje se maslinovo ulje smatra najzdravijim uljem na tržištu. Najcijenjenije je ekstradjevičansko maslinovo ulje, koje se dobiva prvim prešanjem sirovine, te sadrži najveći dio aromatičnih tvari. Kiselost ulja, izražene u oleinskoj m.k. iznosi do 1%, što predstavlja najkvalitetniji oblik maslinovog ulja. Također poznata su nam na tržištu: djevičansko maslinovo ulje i rafinirano maslinovo ulje. Maslinovo je ulje najvažniji izvor masnoća u sklopu mediteranske prehrane, no i drugih popularnih dijeta(DASH dijeta). Učinak maslinovog ulja: Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli snizuju razinu kolesterola, utječu uz ostale namirnice na povoljan ishod krvnog tlaka, a također dijeluju kod ateroskleroze i dr.  Nezasićene masne kiseline iz maslinova ulja djeluju tako da snižavaju LDL kolesterol, a ne utječu na razinu HDL-tzv.dobrog kolesterola. (*literatura,Ignac Kulijer). Energetska i nutritivna vrijednost: na 100g = 884kcal; masti 100g, zasićene masne kiseline 13.45g ,jednostrukonezasićene masne kiseline 73.9g, višestruko nezasićene masne kiseline 10g, vitamin E14.35g,  vitamin K 60.20g (* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003))

Banane: Bogate su kalijem, koji je važan kod reguliranja krvnog tlaka, reguliranja rada srca, rada živaca i mišića. Veliki su izvor energije, nemaju posebno potencijalne alergološke indikacije, stoga su preporučljive ne samo kod bolesnika koji pate od neke bolesti krvožilnog sustava, već kao hranjive su preporčljive i kod sportaša te djece. Banane su odličan izvor pektina i topivih vlakana, te stoga povoljno djeluju pri regulaciji crijevne flore. Energetska i nutritivna vrijednost na 100g banane =89kcal; bjelančevina 1.9g, ugljikohidrata 22.4, uk. masti 0,33g(zasićnih m.k. 0.11g); dijetalna vlakna 2.60g; voda 74.91; vitamin-A 74 IU, vit.-C 8.70g; Kalij 358mg, Magnezij 27 mg, Fosfor 22mg(* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003))

Zob: zob kao dio prehrane pomaže kod bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa te kao prevencija u želji da zadržimo zdrave prehrambene navike. Sadrži niski udio masti, visoki udio vlakana(beta glukani). Topiva vlakna stvaraju tzv. gel u probavnom sustavu koji ima sposobnost da upija tvari kao što su kolesterolom bogate žučne kiseline. Također sadrži i antioksidanse – aventramide, koji spriječavaju štetno djelovanje radikala u borbi kod bolesti krvožilnog sustava. (literatura*Ignac Kulier). Tokotrienoli koji s tokoferolima stvaraju vitamin E smanjuju indicije bolesti krvožilnog sustava.  Energetska i nutritivna vrijednost u 100g zobi: 100g = 389kcal, 66%UH, 17%proteina,7% masti. Minerali: fosfor523mg,  kalij429mg, magnezij 177mg;  B-vitamini(tiamin 0.7mg pantotenska 1.3mgfolna kiselina 33.6 μg), dijetalna vlakna 10.6g (* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003))

 

Savjeti za uspješno provođenje dijetnog režima:

-Što vjernije pridržavati se jelovnika

-Kada god je moguće zamijenite predložene namirnice sličnima

-Konzumaciju slatkoga ograničite na minimum odnosno kako je propisano putem dijete

-Bez alkohola-zasad, posebice tijekom prvih dvaju tjedana apstinirajte od alkohola, kasnije  prilikom uvođenja , konzumirati u vrlo malim količinama.

-Obzirom na prirodu posla koja ponekad ne dozvoljava miran ritam složenije pripreme određenih obroka preporuka je suplementacija omega-3-masnim kiselinama, pri čemu odaberite proizvod koji je koncentriran pročišćen i testiran na zagađivače.  Količina od 4 g pročišćene DHA (dokozaheksaenske kiseline), značajnije snižava sistolički i dijastolički krvni  tlak u odnosu na EPA(eikozapentaenska kiselina) – prema studiji Omega-3 fatty acids and hypertension in humans, Clin Exp Pharmacol Physiol. 2006 Sep;33(9):842-6.),

Dok američko udruženje kardiologa (American Heart Association -AHA), prema zadnjim znanstvenim spoznajama, preporuča konzumaciju omega-3 masnih kiselina za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti:1 gr/dan mješavine DHA (dokozaheksaenska kiselina) i EPA (eikosapentaenska kiselina). (Izvor:Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid (Fish Oil) Supplementation and the Prevention of Clinical Cardiovascular Disease, A Science Advisory From the American Heart Association;  David S. Siscovick, Thomas A. Barringer, Amanda M. Fretts, Jason H.Y. Wu, Alice H. Lichtenstein, Rebecca B. Costello, Penny M. Kris-Etherton, Terry A. Jacobson, Mary B. Engler, Heather M. Alger, Lawrence J. Appel, Dariush Mozaffarian and On behalf of the American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Epidemiology and Prevention; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology – Originally published March 13, 2017)

Moja preporuka je Natures Bounty triple trend 1400mg ribljeg ulja; jedna kapsula sadrži 980mg omega-3-esencijalne masne kiseline(EPA 647mg,/DHA253mg)  za uspostavu normalnog krvnog tlaka.

-Obzirom na promjenu prehrambenih navika nije rijetka pojava opstipacije, u tom slučaju preporuka je suplementacija probiotskim kulturama. Probiotske kulture potiču zdravlje probavnog sustava. Na tržištu su prisutne različite skupine probiotičkih bakterija, neke od njih su; Bifidobacterium lactis, Lactobacilus rhaminosus GG/LG, Lactobacilus reuteri itd. Terapijske doze ovise o vrsti i brojnosti pojedinog soja, temeljem čega se prate Colony forming Unites (CFU) hrv. jedinice formiranja kolonija bakterija, koje su predstavljene na/unutar probiotičkog proizvoda kao broj živih bakterija koje tvore kolonije. Količine se izražavaju eksponencijalnim vrijednostima, stoga se na komercijalnim pripravcima najčešće mogu pronaći vrijednosti koje se kreću između 109 – 1010 CFU , što bi prestavljalo neke uobičajene terapijske doze, koje svrstavamo u GRAS (eng.generaly recognised as safe –hrv.općenito prepoznato kao sigurno). No, svaki probavni sustav je drugačiji i jedinstven, stoga valja pronaći dozu koja nama najviše odgovara temeljem (primarno) smjernica stručnjaka. Probiotičke kulture djeluju u tankom i debelom crijevu, gdje se vežu (sluznica) za slobodna mjesta. Ukoliko tih mjesta nema dovoljno ili su zauzeta drugim bakterijama, probiotička će kultura tada biti izlučena stolicom, stoga nema mjesta zabrinutosti od eventualnih posljedica prekomjerno unesenih količina. U slučaju opstipacije preporučila bih sojeve sadržane u proizvodu Biorela daily koji uključuje Lactobacillus acidophilus(La-14), Bifidobacterium lactis (Bi-07) i Lactobacillus rhamnosus (Lr-32) , a sadrži ukupno 1010CFU. Preporučujem uz suplementaciju probiotskim kulturama uvesti dostatan unos tekućine.

-Ukoliko je prisutan nedostatak vremena svakako pokušati u tom trenutku pojednostaviti  jelovnik uz prethodnu konzultaciju sa stručnjakom na području prehrane.

-Uštedite na vremenu iskorištenjem odnosno uporabom već pripremljenih namirnica (nemasnu govedinu možete koristiti i kao salatu – pomiješati ju s povrćem)

DASH dijeta koja je navedena kao osnovna dijetetička prehrambena smjernica radi uravnoteženja krvnog pritiska, temeljem smanjenog unosa natrija i time s vremenom konačnog sniženja krvnog tlaka kod osoba s simptomima arterijske hiipertenzije; osim što pozitivno djeluje na smanjenje spomenutih simptoma pokazala se učinkovitom i kao zdravi pristup redukciji tjelesne težine, ne stoga što je koncipirana da bude primarno redukcijska dijeta već dolazi do smanjenja kilograma uslijed pravilno izbalansirane prehrane, odnosno dijete koja sadrži pravilno izbalansirane obroke i kvalitetan izbor namirnica prema njihovoj hranjivoj(nutritivnoj) vrijednosti koja obuhvaća količinu energije i udio pojedinih energetskih i funkcionalnih tvari .

Obzirom na mogućnosti konzumiranja praktički svih namirnica, DASH dijeta je odličan izbor za doživotni pristup zdravoj prehrani.

 

ZAKLJUČAK:

Kod osobe koja boluje od hipertenzije i ima prekomjernu tjelesnu težinu preporuka je dijeta s smanjenim udjelom soli, smanjenim udjelom zasićenih masnih kiselina uz preporuku konzumacije mononezasićenih masnih kiselina. Omogućiti što veći unos voća i povrća  i ne zanemariti unos mliječnih proizvoda nižeg udjela masnoće kao i unos orašastih plodova. Uvesti u svoju svakodnevicu bavljenje tjelesnom aktivnosti. Reducirati i po mogućnosti eliminirati pušenje i unos alkoholnih pića.

*******                                    ********

Radi vrlo loše prehrane u cijelosti,  kod osoba s ovakvim i sličnim životnim navikama ne rijetko se podrazumijeva i potencijalno povećanje tjelesne mase kao posljedice prekomjernog unosa hrane najčešće tzv.zapadnjačkog tipa prehrane opterećene zasićenim masnim kiselinama, povećanom razinom soli, namirnicama koje u značajnijoj mjeri imaju prisutne nitrate i nitrite.  Dodajmo tomu i nedostatak kretanja, osobito preporučljivo jest smanjiti tjelesnu masu. Kod namirnica reducirati razine soli, najlakše je putem eliminiranja brze, procesuirane hrane te putem kontroliranog unosa soli iz soljenke s našeg stola, uz smanjenu količinu ugljikohidrata, jednostavnih šećera i ukupnih masnoća. Kao i kod svih redukcijskih dijeta potrebno je voditi brigu o unosu visoko vrijednih bjelančevina (sir svježi, riba, nemasna jela), svakodnevnoj potrošnji voća i povrća (naročito svježeg ) proizvoda od cijelo-zrnatih žitarica, maslinovog ulja i ribe. Potrebna je niža potrošnja mesa i mesnih prerađevina, masti životinjskog porijekla te hidrogeniranih masnoća kao i rafiniranih ugljikohidrata.

Važno je osvijestiti da nema zdrave i nezdrave hrane, naime sve namirnice i prehrambeni proizvodi su potencijalno zdravi ukoliko ih unosimo u ispravnim količinama te ako nisu kemijski, bakterijski i mehanički ozračeni ili na bilo koji drugi način toksički onečišćeni tada su ispravni i dozvoljeni su za prehrambenu uporabu kod ljudi. Važno je nakon što se uvjerimo u zdravstvenu ispravnost namirnice istu konzumirati u pravilnim, preporučenim količinama ili izbjegavati radi određenih simptoma bolesti. U tome nam uvelike mogu biti od pomoći educirano osoblje na području prehrane.

LITERATURA

Prof.dr.sc.Milena Mandić, Dijetoterapija 2014

Doc dr sc Marko Lukić,dipl.ing. nutriciolog; Utjecaj prehrane i nekih čimbenika na patogenezu vrijeda želuca i dvanaestika, 2011

Doc. Dr sc Ines Banjari Kardiovaskularne bolesti 2015/2016

Low sodium-DASH diet combination dramatically lowers blood pressure in hypertensive adults, Date:November 13, 2017Source:American Heart AssociationSummary:A combination of reduced sodium intake and the DASH diet lowers blood pressure in adults with hypertension, according to preliminary research.

Hrvojka Becker,

inženjerka prehrambene tehnologije, nutricionistica

konzultantica za pravilnu  prehranu

www.zdravaprehrana.info