28 stu Predstavljen priručnik “Stvaram zdrave navike”

Priručnik “Stvaram zdrave navike” posvećen zdravoj prehrani i tjelovježbi, a namijenjen školskoj djeci od 12 do 17 godina, roditeljima i nastavnicima, predstavljen je danas u prostorijama Tribine grada Zagreba.

Priručnik je izdala Udruga za prevenciju prekomjerne težine, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, a njegovo uporabu prihvatila je i Agencija za odgoj i obrazovanje.

U izradi priručnika korišteni su radovi liječnika, nutricionista, psihologa i kineziologa, besplatan je i bit će distribuiran u škole diljem Hrvatske.

Predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine Sonja Njunjić istaknula je kako apsolutno pozdravlja uvođenje zdravstvenog odgoja u škole dodajući da je Udruga, kako i ta edukacija imala bolji učinak, odlučila napraviti priručnik “blizak djeci, roditeljima i profesorima, jednostavno napisan, bez pametovanja”.

“Sigurna sam da današnja generacija za deset godina neće imati problem kao njihovi roditelji, te apeliram na djecu da potaknu roditelje na više vježbanja i na bolju prehranu”, istaknula je i ocijenila da bi na svim satovima nastave trebalo uvesti pet minuta vježbanja kako bi se bolje pratila predavanja.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuo je važnost priručnika “Stvaram zdrave navike ‘Mislim što jedem – mislim koliko vježbam'” u sklopu uvođenja građanskog i zdravstvenog odgoja u odgojno-obrazovni sustav. Priručnik je sastavni dio vrlo bitne odrednice zdravstvenog odgoja, modula u kojem se govori o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, rekao je.

Svi pokazatelji govore da u Hrvatskoj ne možemo biti zadovoljni jer je 19 posto djece pretilo, a više od sedam posto debelo, upozorio je.

“Nažalost, po tim pokazateljima, u Europi smo na vrlo visokom mjestu i upravo ovakve tribine imaju cilj ukazati i djeci i roditeljima, a naravno kroz sustav zdravstvenog odgoja nastavnici će to učiniti i u školama, da se treba pravilno hraniti, da pitanje pravilne prehrane nije uvijek pitanje novca nego da je pravilna prehrana konzumacija negazirane vode, voća i povrća”, istaknuo je. Pretilost je jedna od bolesti koja inicira čitav niz drugih bolesti, a zdravstvena zaštita je jedna od najskupljih stavki državnog proračuna, napomenuo je.

Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja upozorila je da Hrvatska bilježi porast prekomjerne tjelesne težine u svim dobnim skupinama pa tako i kod djece.

Ministarstvo podržava sve aktivnosti koje su usmjerene na edukaciju, poglavito djece, kako bi ih naučili što, kako i zašto jesti te najavila da je pri kraju izrada normativa za prehranu učenika u osnovnim školama.

Pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Lidija Hrastić Novak rekla je kako Grad Zagreb provodi preventivne aktivnosti te promovira zdravlje i zdrave načine života kod djece i mladih, počevši od dječjih vrtića, a zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Božica Šimleša rekla je kako vjeruje da će taj priručnik biti potpora naporima Grada Zagreba i organizacijama civilnoga društva usmjerenima na primjereno educiranje djece i mladih o potrebi očuvanja zdravlja, ali i potrebi prevencije svih vrsta poremećaja koji se mogu javiti kao posljedica nepravilne prehrane.