03 svi Kako potaknuti funkcioniranje mitohondrija

Mitohodnriji su jedinstvene organele sadržane u svakoj stanici ljudskog tijela, osim u crvenim krvnim stanicama. Sadrže vlastitu DNA i sudjeluju u obavljanju gotovo svakog metaboličkog procesa. Pomažu u proizvodnji čak 90% stanične energije i to u obliku adenozin trifosfata (ATP). Na funkcioniranje mitohondrija možete direktno utjecati tako da poboljšate kvalitetu života. Pravilno funkcioniranje mitohondrija utječe na niz metaboličkih procesa, uključujući:

  • regulaciju koncentracije iona, što je važno za komunikaciju unutar stanica
  • sintezu produkata potrebnih za prijenos glukoze i inzulina
  • održavanje adekvatne razine lipida
  • reguliranje staničnih oštećenja
  • pružanje adekvatne razine energije potrebne za pravilnu cirkulaciju krvi i rad srca.

Tri strategije za bolju funkciju mitohondrija

Postoje brojne stvari koje možete napraviti da biste potaknuli funkcioniranje mitohondrija, od kojih definitivno treba izdvojiti tri: redovita tjelovježba, post i praćenje ketogenog plana prehrane.

Redovita tjelovježba:

Redovita tjelovježba potiče funkcioniranje mitohondrija u cjelokupnom organizmu. Smanjit će oksidacijski stres, potaknuti dotok kisika i regulirati pH vrijednost u krvi.

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno trče imaju veći broj mitohondrija koji pravilno funkcioniraju, u odnosu na osobe koje žive sjedilačkim načinom života.

Post:

Povremeni post dopušta mitohondrijima oslobađanje od otpada. Kada postite, tijelo se oslobađa mitohondrija koji nepravilno funkcioniraju. Ovaj proces je iznimno važan jer potiče mitohondrije da se oslobode reaktivnog kisika, čestica nitrogena i neiskorištenih proteina koji više ne služe ničemu i mogu uzrokovati simptome slične virusnoj infekciji.

Nepravilno funkcioniranje mitohondrija može uzrokovati povećanje rizika od nastanka različitih vrsta raka, Parkinsonove bolesti, Huntingtonove bolesti, Alzheimerove bolesti i oslabljenog imunološkog sustava.

Ketogena prehrana:

Ketogena prehrana se temelji na povećanju unosa masti, a smanjenju unosa ugljikohidrata. Povezana je s poboljšanom funkcijom mišića i svih tjelesnih organa. Svrha ketogene prehrane je mijenjanje načina na koji tijelo koristi određene nutritivne spojeve kao izvor energije.

Ketoni su alternativni energetski spojevi koje stanice koriste kao izvor energije kada nema ugljikohidrata. I dok ugljikohidrati za svoj prijenos koriste elektrone, masti se same razgrađuju na potpuno drugačiji način. Taj je proces poznat kao TCA ciklus.

TCA ciklus je jedan od osnovnih metaboličkih procesa koji tijelo može koristiti za uklanjanje neispravnih mitohondrija. Ketogena prehrana poboljšava mitohondrijske funkcije (dokazala su neka istraživanja) kod osoba koje pate od epilepsije. Epilepsija je zapravo posljedica prisutnosti abnormalnih mitohondrija u hipokampusu.

Ketogena prehrana može imati i terapeutsko djelovanje te na taj način pomoći ublažiti simptome povezane uz mitohondrijalnu miopatiju, a najčešći o njih je slabost u mišićima.

No, s ketogenom dijetom -oprez!

Važno! Nedostaci ketogene dijete:

U svjetlu današnjih preporuka liječnika i i stručnjaka koji se bave znanošću o hrani vezano uz korist niskog unosa masti, nameće se pitanje o dugoročnim posljedicama koje bi ovakav način prehrane mogao izazvati. Poznato je da povišeni unos zasićenih masti uzrokuje kardiovaskularne bolesti te povećava opasnost od pretilosti i dijabetesa. U djece može dovesti do smanjenja gustoće kostiju, a u odraslih do osteoporoze (zato se u prevenciji kao dodaci prehrani upotrebljavaju pripravci kalcija i fosfora).

Dosadašnja saznanja i pretpostavke treba dobro odvagnuti prije nego što se odlučimo za ovakav način liječenja.