21 lis Pobjednički stav

Imam nekoliko prijatelja koji su profesionalni sportaši, i još nekoliko koji su “jači” rekreativci. Svi pričaju o jednom novom trendu u sportu, a to je vrlo česta konzultacija sa psihologom. Psiholozi su pronašli svoje mjesto u sportu što sigurno nije slučajnost. O tome sam čitao prije 20-ak godina i čudom se čudio što motivacijski psiholog traži među američkim n0gometašima i veslačima. Očigledno se shvatilo da u pobjedi sudjeluju nijanse; ako imate dva jednako istrenirana sportaša, pobjedit će onaj koji je psihički stabilniji i mentalno okrenutiji pobjedi. Kako smo došli do granica ljudske fizičke spremnosti, okrenuli smo se psihi. Vrlo mudro ali uopće nije novost.
Na ovo možemo nadovezati i sada pokojnog Muhammada Alija; on je među prvima počeo sa pobjedničkim stavom i po tome je postao i ostao poznat. Njegovi govori na početku mečeva i u periodu davanja intervjua izgledali su kao da je već pobjedio. Bio je toliko uvjerljiv da su neki njegovi protivnici (koji su to kasnije i priznali) bili vidno uzdrmani i gubili su mečeve iako su možda bili fizički pripremljeniji od njega. Njegova uvjerljiva pobjednička karizma nagnala je protivnike da se zapravo sami uvjere da su izgubili, samo je to trebalo i materijalizirati. Muhammad Ali je bio živo oličenje pobjedničkog stava. Zato će ostati zapisan kao jedan od najvećih boksera svih vremena. Po meni, se bi se trebalo spominjati samo njegovo boksačko blago, nego i ovaj dio mentalne spremnosti, koje bi trebao slijediti svaki sportaš.
Prije više od 20 godina pod ruku mi je došla knjiga Bruce Lea “Tao jeet-kune-do-a”. Kao i svaki nabrijani klinac mislio sam da ću u njoj pronaći nepobjedive Bruce Leejeve udarce i pokrete. Nemalo sam se iznenadio da se zapravo radilo o filozofskoj knjizi, koja je rasčlanjivala strategiju i PSIHU BORCA. Izgledalo je da mišićavi i brzi Bruce Lee nije radio sam na svom tijelu i vještini, nego je težište prebacivao u borčevu glavu. Tada to nisam shvaćao i knjiga je završila u regalu. Koja psiha, koji mentalni stav, treba ići u teretanu i nabildavati se. Sve drugo će samo doći… Što bi rekli Indijanci: “Glupi bjelokožac!”Pobjednički stav možemo usporediti sa nacrtom kuće i gotovom kućom. Što ide prije? Nacrt projektanta ili izrada kuće? Dakle, ako bilo što želimo i moramo se za to boriti, prije svega u glavi moramo imati pobjednički stav. Oni koji u pobjede idu sa stavom “bit će kako bude” gotovo da uopće nemaju šanse za pobjedu. Njihov cilj u glavi je mutan ili ga uopće nema, pa nema i ostvarenja u materijalnom smislu.Da li je lako imati pobjednički stav?

Nije!

Nije, pogotovo ako nam u životu ne ide baš dobro. Tada nemamo pobjednički nego gubitnički stav. Sve nam izgleda loše i depresivno. Imamo osjećaj da nećemo nikada pobjediti u ničemu.
Pobjednički stav je nešto što moramo naučiti i izvježbati, poput Muhammada Alija. On se nije rodio sa tim, no shvatio je moć pobjedničkog stava u daljnjem napredovanju. Nedavno je bila objavljena njegova kratka biografija, u kojoj je pisalo da je mnogo trenirao i mnogo promišljao o pobjedama. PROMIŠLJAO O POBJEDAMA. Na taj način je “bildao” pobjednički stav i kada je jednom stao pred novinare i svog protivnika, mogao je bez problema izreći proročanstvo za svoj budući meč. Zamislite to ovako; on pogleda svog protivnika i kaže mu da je jači od njega i da će ga nokautirati u 2 rundi. Protivnik se razbjesni, no nije odbacio tu tvrdnju niti verbalno niti u svojoj glavi. Kada je počeo meč i došla druga runda, samo jedan pogled prema Aliju je prizvao ono obećanje iz sjećanja. A sada je druga runda. Rekao je da će ga nokautirati. I TU JE STVAR GOTOVA. Kao u proročanstvu, protivnik pada u toj rundi. Što mislite, što je pobjedilo u tom trenutku; Alijeva šaka i pobjednički stav? Šaka je samo dovršila nešto što je bilo predviđeno i stvoreno u pobjedničkom stavu.

Dakle, da odgovorimo na pitanje sa početka; IPAK JE POBJEDNIČKI STAV ISPRED SAME POBJEDE. Bez stava nema napretka. Bez pobjedničkog stava nema pobjede.

Ovoga se sjetite kada idete prema nekom cilju. To ne mora biti sportski cilj. To može biti dobivanje željenog posla ili susret sa osobom koja vam se sviđa. To može biti i neki školski ispit ili sklapanje novog ugovora. U svemu tome vam uvelike može pomoći prethodno psihičko “nabildavanje”. Ako to povežemo sa Zakonom privlačnosti, pobjedničkim stavom vizualizirate sebe kao pobjednika i odašiljete određenu vibraciju u Univerzum. Znamo da vibracija traži slične vibracije i stvara se sinergija koja vam pruža prilike da zaista pobjedite.

Da ovaj tekst ne bi bio predug, u jednom drugom ću obraditi tehnike kako steći (i zadržati) pobjednički stav, uz paralelu sa realnosti kojoj ja svjedočim.

Zapamtite, IMAJTE POBJEDNIČKI STAV PRIJE POBJEDE, PA ĆETE SVJEDOČITI I POBJEDI U ŽIVOTU!

Autor: Goran Smirčić /Zakon privlačnosti/