03 svi Pizza s lososom i mozzarelom

Iako mnogi izbjegavaju pizzu zbog visoke kalorijske vrijednosti i nezdravih sastojaka, ovo je zdrava, laganija pizza. Za ovu pizzu upotrijebit ćemo kvalitetno crno i integralno brašno, umjesto bijelog brašna. Zamijenit ćemo industrijski ketchup (pun soli i šećera) zdravim domaćim maslinovim uljem, a umjesto salame i gaude narezati ćemo mozzarelu i dimljeni losos.

Priprema tijesta:

500 grama crnog brašna

500 grama integralnog brašna

500 grama jogurta

1 dcl kozjeg ili kravljeg mlijeka

1 dcl maslinovog ulja

2 jaja

1 suhi kvasac

1 prašak za pecivo ili 5 grama soda bikarbone

1 gram himalajske ili obične soli

Sve sastojke staviti u zdjelu i dobro izmiješati rukama pa pustiti da se diže pola sata do sat. Zdjelu pokrijte poklopcem ili krpom. Budite oprezni sa dodavanjem mlijeka da tijesto ne postane previše mokro. Ukoliko ste napravili previše, dio tijesta možete zamrznuti i upotrijebiti za neki drugi put.

Ostali sastojci i priprema pizze:

1-2 žlice maslinovog ulja

5 režnjeva češnjaka (usitnjenih ili tanko narezanih)

1 mozzarela (250 grama)

1 dimljeni losos (100 grama)

Odvojite komad tijesta potreban za veličinu vašeg pleha i raširite ga rukama tako da dobijete male povišene rubove. Pripazite da tijesto ne bude predebelo. Na površinu tijesta nanesite tanki sloj maslinovog ulja, ravnomjerno rasporedite usitnjeni češnjak i na vrh posložite deblje narezane kocke mozzarelle (1-2 cm) koja će se otopiti prilikom pečenja.

Nakon pripreme vrijeme je da ubacite pizzu u prethodno zagrijanu pećnicu na 220⁰C. Pizzu pecite 15-20 minuta. Tek nakon što izvadite pizzu iz pećnice dodajte narezani dimljeni losos. Nemojte ga peći. Pizzu narežite i to je to!

 

Dražen Ivezić, osobni fitness trener

www.zdravaprehrana.info