03 ožu Piletina u ljutom umaku od meda

Azijska, točnije, kineska kuhinja je kod nas, ali i u svijetu jedna od najpopularnijih stranih kuhinja.

Poznata po svojim egzotičnim sastojcima, uglavnom začinima, i atipičnim kombinacijama poput slatko-ljutih, slatko-kiselih i sličnih okusa koje su ukomponirane u svakom jelu, čine je ujedno i lako prepoznatljivom velikom broju ljudi.

Smatram da su upravo ti kontrastni okusi ključ njezine popularnosti. Barem mene taj aspekt svakog njihovog zalogaja posebno veseli.

Iako ne prati nijedan (meni) poznat azijski recept, ovo jelo kao ideju vodilju ima spomenute specifične kontrastne okuse. Ljepljivi slatki med u kombinaciji s ljutim umakom pretvara u ‘neutralnu’ piletinu u pravi pikantan doživljaj.

Ovo je recept za sve ljubitelje ljutih i brzo pripremljenih jela.piletina-u-ljutom-umaku-od-meda-detalj

Sastojci

  • 250 g pilećih prsa
  • 1 šalica riže
  • 75 g šećera
  • 1 režanj češnjaka
  • 5 žlica soja umaka
  • 3 žlice meda
  • 1/2 žličice ljutog umaka (npr. Vrabenero Original)
  • 2,5 dcl vode
  • 2 žlice kukuruznog brašna
  • sezamovo ulje

Priprema:

Pileća prsta očistite od žilica i narežite na malo veće kocke.

Stavite ih u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i dodajte im dvije žlice kukuruznog brašna (sitno mljevenog). Zatvorite vrećicu te rukama utrljajte brašno u svaki komad piletine, kao kod paniranja.

U wok tavi stavite malo sezamovog ulja (može i suncokretovo) te na njemu prepržite piletinu ‘na naglo’ sa svih strana dok ne dobije zlatno smeđu koricu. Kada je piletina gotova odložite je sa strane pa pripremite umak.

Umak možete pripremiti u istoj wok tavi u kojoj ste pekli piletinu, samo je malo očistite prije upotrebe. U tavu dodajte sitno nasjeckani ili drobljeni režanj češnjaka, šećer, umak od soje, med, vodu i Vrabanero Original ljuti umak.

Vrabanero je jako ljuti umak, pa ako do sada niste kuhali s njime stavite za početak 1/4 čajne žličice. Kasnije lako možete dodati još ljutog umaka i tako dodatno začiniti cijelo jelo prema ukusu.

Kuhajte sve na srednje jakoj vatri dok umak ne zavrije, a zatim malo smanjite vatru i nastavite kuhati umak.

Kada je tekućina iz umaka isparila skoro za polovicu, pomiješajte čajnu žličicu kukuruznog brašna s čajnom, ili ako treba 2 čajne žličice, vode pa tu mješavinu izlijte u umak. Umak će se dodatno zgusnuti i prestati biti proziran. Izgledat će kremasto što i želimo postići.

Umaku dodajte komade piletine i sve miješajte dok ne dobijete željenu gustoću umaka. Umak bi trebao lagano, poput meda padati s kuhače ili žlice. Tada znate je li umak, odnosno jelo gotovo.

Piletinu s ljutim umakom od meda poslužite uz običnu bijelu rižu koju ste prethodno skuhali u omjeru od 1 šalice riže i 2 šalice vode, i tako kuhali dok voda ne ispari.

Ako vam od ovog jela dođu suze na oči, znate da je ljutina dobro pogođena! Dobar tek!

preuzeto s stranice: ”volim meso”