05 svi U Osijeku se otvara laboratorij za analizu kvalitete vina

Vinarstvo i vinogradarstvo među najperspektivnijim su industrijskim granama u Osječko-baranjskoj županiji, a to potvrđuju i sve bolji rezultati ostvareni posljednjih godina. Razvoju te industrijske grane i podizanju kvalitete vina s ovog područja zasigurno će pomoći i ideja o osnivanju laboratorija za analizu kvalitete vina.

Naime, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku uskoro će dobiti laboratorij za analizu kvalitete vina vrijedan više od 30 tisuća eura koji će raditi analize vina uz pomoć suvremene opreme. Fakultet je osigurao prostor u okviru svoga laboratorija te djelatnike koji će vršiti analize vina, a novac za opremanje laboratorija dat će talijanska regija Friuli Venezia Giulia.

Riječ je o nastavku suradnje ove talijanske regije i Osječko-baranjske županije koja je počela još 2000. godine osiguravanjem potpora za malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskom Podunavlju, kasnije se nastavila kroz programe i projekte pretpristupnih fondova Europske unije, a potom se proširila na područje vinarstva, odnosno vinogradarstva.

Laboratorij za analizu kvalitete vina jedan je od tri projekta vezanih uz poboljšanje kvalitete i sigurnosti proizvodnje vina u našoj županiji vrijednih preko 100 tisuća eura. Druge dvije komponente projekta su savjetodavna podrška vinarima kroz razmjenu iskustava i znanja sa stručnjacima iz talijanske regije koja je također poznata po vinarstvu te promocija i povezivanje vina i kontinentalnog turizma.

Sva tri projekta su u provedbenoj fazi i očekuje se da će se kroz rad na njima doprinijeti unapređenju kvalitete i sigurnosti vinskih proizvoda te da će se podići razina kvalitete edukacije vinara i vinogradara s našeg područja.

Info: www.osijek031.com