20 stu Obavijest za potrošače-Povlačenje i opoziv proizvoda: Pureći hamburger sa ružmarinom

20.11.2016.   ……  Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da je laboratorijski nalaz upravo potvrdio Salmonellu u proizvodu Pureći hamburger sa ružmarinom. Na osnovi obavijesti koja je jučer proslijeđena javnosti u vezi sumnje da proizvod Pureći hamburger sa ružmarinom sadrži bakteriju Salmonella spp., trgovački lanci SPAR HRVATSKA i KAUFLAND HRVATSKA k.d. su prijavili da su isti proizvod imali u svojim maloprodajnim objektima te su ga povukli iz prodaje.

S obzirom da je sanitarna inspekcija nadležna za kontrolu upakirane hrane životinjskog podrijetla u maloprodaji ista je o nesukladnom proizvodu u trgovačkom lancu PLODINE d.d. i sumnji da se proizvod nalazi i u drugim maloprodajnim objektima obaviještena dana 19.11.2016. godine u 17.30. putem e-pošte od strane HR RASFF-a. Do trenutka pisanja ove obavijesti nemamo podatke o rezultatima nadzora istih.

SPAR HRVATSKA po zaprimanju obavijesti od strane veterinarske inspekcije i KAUFLAND HRVATSKA nakon zahtjeva veterinarske inspekcije upućenog putem medija, nesukladni su proizvod uklonili sa polica i poduzeli radnje povlačenja sa tržišta i opoziva od kupaca. S obzirom da proizvođač AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija, direktno prodaje svoje proizvode trgovačkim lancima, HR RASFF je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje o tome obavijestio europski RASFF i zatražio od proizvođača distribucijske liste za Republiku Hrvatsku.

Veterinarska inspekcija u ovom trenutku i dalje provodi inspekcijske nadzore u distribucijskim centrima vodećih trgovačkih lanaca. Ministarstvo poljoprivrede će po dobivanju distribucijske liste od strane proizvođača te ako se utvrdi da je proizvod stavljen na tržište i od drugih trgovačkih lanaca o tome pravovremeno obavijestiti javnost.

Dodatni podaci o proizvodu:
Proizvođač: AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija,
Stavlja na tržište: PLODINE d.d, SPAR HRVATSKA, KAUFLAND HRAVATSKA k.d
Zemlja podrijetla: ItalijaDana 15.11.2016. godine u sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskog podrijetla provedena je službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu PLODINE d.d. – LDC-SVJEŽE MESO, odobrenog broja 3356, na adresi Industrijska zona R-29, Kukuljanovo.

19.11.2016  …… Prema informaciji zaprimljenoj dana 19.11.2016. od strane veterinarske inspekcije, postoji osnovana sumnja da proizvod Pureći hamburger sa ružmarinom, LOT broja L 05172876, bar koda 8008110001421, roka valjanosti do 22.11.2016. godine, proizvođača AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija, sadrži bakteriju Salmonella spp. Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

U tijeku su mikrobiološke pretrage u svrhu tipizacije bakterije u Veterinarskom zavodu u Rijeci. Rezultati nalaza očekuju se sutra.   
Ovim putem obavještavamo i sve trgovačke lance da ukoliko imaju ovaj proizvod u svojim trgovinama da ga ODMAH povuku s tržišta i o tome ŽURNO izvijeste HR RASFF (rasff-croatia@mps.hr).  Slike spornog artikla nalaze se ispod teksta).

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.

Dodatni podaci o proizvodu:
Proizvođač: AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija,
Stavlja na tržište: PLODINE d.d, Ružićeva 29, Rijeka
Zemlja podrijetla: Italija