24 srp Nove preporuke pri suplementaciji D vitaminom

Javno zdravstvo Engleske, PHE (Public Health England) dana 21.07.2016. dalo je nove prijedloge koje se odnose na unos vitamina D u količini 10 mikrograma na dan.

Ovaj prijedlog temelji se na preporukama SACN (Scientific Advisory Committee on Nutrition) baziranim na provedenim istraživanjima utjecaja D vitamina na zdravlje.

Vitamin D je hormon, topiv u mastima, važan radi održavanja zdravih razina kalcija u krvi, kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje u kostima.

Bez vitamina D iz hrane se apsorbira samo 10% kalcija i 60% fosfora (nakon kalcija drugi najzastupljeniji mineral u tijelu).

Vitamin D posebno je važan kod djece za rast i razvoj zdravih kostiju te zubi. U novije vrijeme smatra se važnim čimbenikom u zaštiti od infekcija, bolesti srca, dijabetesa i autoimunih bolesti.

Istraživanja su pokazala da je tijekom proljetnog i ljetnog perioda kada je prisutno znatno veće izlaganje suncu uz kombinaciju unosa zdrave i uravnotežene prehrane u organizmu prisutna dostatna količina sintetiziranog vitamina D, za razliku od jesenskog i zimskog perioda u godini.

U tom periodu PHE temeljem preporuka SACN savjetuje suplementaciju, obzirom da je 10 mikrograma D vitamina teško zadovoljiti unosom putem hrane.

Ovo se posebno odnosi na rizične skupine:

*Djeca od 1-4 godine

*Djeca tamne puti (afro-amerikanci, azijati..)

*Osobe koje se malo kreću izvan kuće, najčešće treće dobi, osobe slabo pokretne u domovima za njegu i sl.

Preporuka suplmentacije D vitaminom od  8,5-10 mikrograma:

*Djeca do 1 godine života

Djeca koja konzumiraju 500 ml mliječne formule na dan s utvrđenim vrijednostima D vitamina najčešće ne trebaju dodatnu suplementaciju ovim vitaminom.

www.zdravaprehrana.info