07 svi Niska samokontrola? Okružite se ljudima snažne volje

Samokontrola je nešto što svi želimo – umjesto dodatnih poslastica odabrati odlazak u teretanu, prvo napisati zadaću, a tek onda skoknuti na Facebook, reći ne posljednjem komadu čokoladne torte. Iako se mnogi svakodnevno bore upravo s takvim iskušenjima, nedavna istraživanja pokazuju kako osobe s niskom samokontrolom preferiraju ljude visoke samokontrole te o njima ovise. Moguće da je to način kojim nadoknađuju nedostatak vlastitih vještina.

Istraživanje koje su provele psihologinje Catherine Shea, Gráinne Fitzsimons i Erin Davisson sa Sveučilišta Duke, objavljeno u časopisu Psychological Science testira njihove pretpostavke putem tri studije – dvije laboratorijske i jednu u stvarnim uvjetima uključujući romantične partnere.

„Svi znamo koliko je ponekad teško odoljeti iskušenju, a osobama koje se s time posebno bore, olakšanje bi mogla pružiti pomoć drugih“, naglašava Shea.

U prvoj studiji sudionici su gledali video te je jednoj grupi rečeno da ne gledaju riječi koje će se pojavljivati tijekom videa – iscrpljujući time njihovu samokontrolu, dok druga grupa nije dobila takve upute. Zatim je svaki sudionik čitao letak o tri uredska menadžera, jednom niske samokontrole, jednom visoke samokontrole i jednom koji je pokazivao visoku i nisku, uz zadatak da procjene njihove vještine vođenja. Rezultati su jasno pokazali kako sudionici iscrpljene vlastite samokontrole procjenjuju pozitivnijim menadžera koji je pokazao da ima visoku samokontrolu nego preostale. Izgleda kako su ti sudionici nedostatak vlastite samokontrole kompenzirali visoko ju vrednujući u drugih osoba.

Takve je nalaze potvrdila i sljedeća studija, osobe koje svoju samokontrolu procjenjuju kao nisku, također preferiraju vođu visoke samokontrole.

Posljednja studija je ispitala anketne podatke 136 romantičnih parova te ponovno potvrdila hipotezu – osobe niske samokontrole procjenjuju se više ovisnima o svojim partnerima, ukoliko oni imaju visoku samokontrolu. Prema tome, ovaj nalaz nije laboratorijski artefakt već stvaran i u postojećim vezama.

„Samokontrola je nešto što činimo sami, no pri odlučivanju smo okruženi drugim ljudima“, ističe Shea. Dosadašnja istraživanja fokusirala su se na negativne posljedice niske samokontrole – lošiji školski uspjeh ili lošije zdravlje, ali ovaj nalaz govori kako osobe niske samokontrole imaju jedinstvenu sposobnost prepoznavanja razine samokontrole u drugih i formiranja adaptivnih veza. Oni se okružuju osobama uz koje će moći odoljeti iskušenju.

Svakako je dobro da si ovaj nalaz osvijeste svi oni koji nisu zadovoljni neki aspektom sebe – prekomjernom težinom, impulzivnim kupovanjem, ovisnosti o cigaretama ili nekim drugim manjim ili većim porokom koji nam šteti – možemo si pomoći tako da se okružimo prijateljima snažne volje

znano.st.