13 srp Naučimo razlikovati ”opasnost” iz namirnica koje prirodno sadrže lektin

Do prije nekoliko godina šira javnost gotovo da i nije bila upoznata što je gluten, no učestalim informiranjem na tu temu upoznali smo se s potencijalnom opasnosti koju nosi ova elastična, ljepljiva bjelančevinasta tvar iz skupine lektina. I dok danas već svi znaju koje su smjernice za provođenje bezglutenske dijete, pojavljuje se nova ”opasnost” – skupina namirnica biljnog porijekla koja sadrži lektin poput rajčice, mahunarke i krumpira. Nameće se pitanje koliko je vjerojatno da će javnost kod nas ozbiljnije prigrliti tzv. anti-lektin dijetu koja je u Americi napravila veliki boom, zahvaljujući prije svega stavovima prehrambenih gurua popularne glumice G.Paltrow.

Lektin je prirodni protein poglavito prisutan u namirnicama poput žitarica i grahorica, a u posljednje se vrijeme isključivo veže uz simptome iritabilnog kolona, pretilosti i napuhnutosti crijeva.

Da razjasnimo:

Lektin prisutan u namirnici omogućuje međusobno lakše stanično povezivanje i posjeduje antimikrobna svojstva, međutim u većim količinama upravo to svojstvo ”ljepila” u konačnici mogu ometati proces njihova metaboliziranja i time uzrokovati napuhnutost, kod nekih oštetiti sluznicu crijeva, a biljni će proteini prijeći u krvotok neprobavljeni. Ljepljiva svojstva ovih proteina mogu otežavati apsorpciju određenih aktivnih bioloških komponenata poput vitamina, napominjemo samo ukoliko se radi o prevelikom unosu namirnica poput mahunarki i grahorica koje sadrže lektin.

Važno je napomenuti da je većina studija provedena u izoliranim uvijetima (epruvete) ili na životinjama, dok je vrlo malo kliničkih istraživanja provedenih na čovjeku, stoga valja sa zadrškom prihvatiti posljednje optužujuće poveznice s razvojem autoimunih bolesti i razvojem alergijskih reakcija, kada je riječ o mahunarkama i već spomenutom povrću. Trend potrošnje neobrađenih namirnica (žitarica), unatoč njihovoj potvrđenoj hranjivosti nosi ne rijetko veći unos lektina. Kad govorimo o potencijalnoj toksičnosti lektina iz mahunarki i grahorica, ona je prisutna u sirovim namirnicama, no njihovom pripremom na tradicionalan način, odnosno termičkom obradom, smanjuje se razina lektina te nema opasnosti po zdravlje. Dobre bakterije u našem probavnom traktu tijekom procesa fermentacije razgraditi će ne nutritivne komponente i utjecat će na smanjenje udjela lektina i do 90%.

Slijedom napisanog ne treba pratiti trendove i pripadajuću tzv.anti-lektin dijetu koja izuzima mnoštvo dobrih i kvalitetnih namirnica potrebitih našem organizmu za zdravo funkcioniranje.

Ukoliko osjetite probavne smetnje nakon konzumacije namirnica poput graha ili mahuna, reducirajte njihov unos ili nastojte izbjegavati ih, no nema potrebe pratiti i pritom reducirati popis svih namirnica koje sadrže lektin, jer količina lektina prisutna u orašastim plodovima, sjemenkama, rajčici, krumpiru, paprici, jajima i voću niskog je udjela da bi mogla uzrokovati ozbiljniji zdravstveni problem.

www.zdravaprehrana.info