19 ožu Mariniranje mesa u pivu štiti od kancerogenih tvari

Čini se da postoji razlog zašto su meso i pivo najbolja kombinacija u sezoni roštiljanja! Naime, prema nedavnom istraživanju tima znanstvenika iz Portugala, mariniranje mesa u pivu je odlična metoda smanjenja nastanka kancerogenih policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAU) na mesu tijekom pečenja na roštilju.

Zdravstveni stručnjaci općenito preporučaju izbjegavanje izlaganje ovim ugljikovodicima koji se stvaraju kad masnoća s mesa kapa po vrućem ugljenu tijekom pečenja. Glavni razlog je nastanak raka i tumora te reproduktivnih poteškoća.

U istraživanju portugalskih znanstvenika rado bismo i sami sudjelovali! Naime, ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine. Kontrolna skupina je jela nemarinirane svinjske odreske dok su ostale tri skupine jele svinjetinu ‘pacanu’ tri sata u tri različite vrste piva – pilsner, bezalkoholno pivo i crno pivo.

Crno pivo je odnijelo pobjedu u odnosu na ostale dvije vrste, smanjivši količinu PAU – a za čak 53%! Vjerujemo da je meso u marinadi od crnog piva imalo i najbolji okus.

Bezalkoholno pivo je smanjilo količinu štetnih ugljikovodika za 25%, a pilsner za samo 13%.

izvor.:volim meso