01 pro Krstašice-učinkoviti borci protiv bolesti

Zeleno povrće poput kovrčavog kelja, kupusa, raštike i brokule uz povrće koje nije zelene boje poput cvjetače i repe, svrstava se u porodicu krstašica. Povrće je općenito bogato mikronutrijentima i fitokemikalijama, međutim krstašice sadrže i sumporne spojeve između ostalog po svojim svojstvima odgovorne i za gorak okus. Tijekom usitnjavanja krstašica, trganja listova i sl. događa se kemijska reakcija pretvaranja sumpornih spojeva u izotiocijanate (ITC) – spojeve s dokazanim i snažnim učinkom jačanja imuniteta te suzbijanja pojave raka. Identificirano je 120 izotiocijanata, svaki od njih posjeduje i različit mehanizam djelovanja. Djelujući na različite molekule i na različitim mjestima u stanici, dolazi do sinergijskog djelovanja i posljedično antioksidativnog učinka.

Važno je spomenuti da izotiocianati mogu inhibirati angiogenezu. Angiogeneza je fiziološki proces usljed kojega iz postojećih krvnih žila nastaju nove, što je sasvim prihvatljivo tijekom fetalnog razvoja i normalnog rasta u djetinjstvu, no u odrasloj dobi s izuzetkom procesa zacjeljivanja rana pretjerana angiogeneza odnosno abnormalna angiogeneza vodi u bolesna stanja, poput poticanja rasta masnih naslaga, upale i rasta tumora i sl. Nekoliko je lijekova osmišljeno radi zaustavljanja različitih koraka angiogenog procesa, te se isti koriste kao terapija kod tumorskih oboljenja. Biljna hrana sadrži prirodne inhibitore angiogeneze. Trenutno su u tijeku ispitivanja vezana uz ‘postupak izgladnjavanja’ tumorskih stanica dok su još u ranom stadiju razvoja. Znači, ukoliko naša prehrana sadrži dovoljno inhibitora angiogeneze, moguće je spriječiti stvaranje dotoka krvi tumorima u početnoj fazi rasta te time inhibirati njihov daljnji razvoj u zločudnije i agresivnije formacije.

Hrana koja ima tendenciju u poticanju angiogeneze jesu kruh i peciva od bijelog brašna te slatkiši  u velikim količinama.

Izotiocijanat sulforafan kojeg nalazimo u brokuli i kelju pupčaru onemogućuje vezanje kancerogenih tvari uz DNA te poticanje kancerogenih promjena u stanici i aktivira enzime koji štite stanice od već postojećeg oštećenja DNA. Izotiocijanati otprilike stvaraju zaštitnu mrežu, izolirajući time destruktivne toksine koji budu neutralizirani.

Što ukoliko DNA ipak bude oštećena?

Pojednostavljeno rečeno rast oštećene stanice moguće je zaustaviti postupkom apoptoze (programiranom smrti stanice)  čime bi se omogučio ‘popravak’ DNA.

Spojevi u sastavu krstašica poput indol-3karbinola i diindolimetana, te već spomenutog sulforafana daju trenutno odlične rezultate u istraživanjima suzbijanja stanica raka u početnoj fazi i izazivanju smrti tumorskih stanica kod bolesti raka dojke i raka debelog crijeva.(Gamet-Payrastre,Laumeau”Sulforaphane, a naturally occuring  isothiocyanate, induces cell cycle arrest and appoptosis inHT29 human colon cancer cells”Brandi,Schiavano, Zaffaroni ”Mechanisms of action and antiproliferative properties  of Brassilica oleracea juice in human breast cancer cellillnes”)

Kod hormonski osjetljivijih tipova raka  pomažu Indol-3-karbinol i njegov metabolit diindolimetan (nastao kao prirodan dio biokemijskog procesa uklanjanja spojeva iz kojih su metabolizirani) pretvarajući estrogen i druge hormone u oblike koje je lakše izlučiti iz tijela.

Važno je spomenuti učinak Nrf2 bjelančevine koja se aktivira kada jedemo zeleno povrće koje sadrži visoku razinu izotiocijanata. Nrf2 će aktivirati naše gene radi stvaranja širokog raspona zaštitnih spojeva. Naime, kada prisutne endogene otpadne tvari poput ROS-a (reaktivnih oblika kisika) u organizmu djeluju toksično stvarajući slobodne radikale i time utječu na ubrzani proces starenja i upalne procese, tada bjelančevina Nrf2 vežući se na ARE (elemente antioksidacijskog odgovora) aktivira gene (drugim riječima sudjeluje u procesu transkripcije) koji će aktivirati obrambeni-zaštitni odgovor tijela štiteći nas od daljnjeg razvoja upalnih procesa  uzrokovanih oksidacijskim stresom. Nrf2 važan je i pri spriječavanju nastajanja naslaga plaka na unutarnjoj strani krvnih žila, zato zeleno povrće kao što već znamo ima veliki značaj za zdravlje srca i krvnih žila.

Kako konzumirati krstašice? Trend je jesti sirovo i svakako se konzumacijom termički ne obrađenih krstašica (naprimjer pripravkom u blenderu) u većoj mjeri može očuvati enzim mirozinaza koji će metabolizirati izotiocijanate. Međutim,konzumacijom termički obrađenih krstašica, tijekom procesa probave bakterije iz probavnog trakta će aktivirati enzim mirozinazu što će u konačnici dovesti do kvalitetnog metaboliziranja izotiocijanata. Drugim riječima kuhanje ne deaktivira djelovanje i iskoristivost izotiocijanata, već deaktivira samo enzim koji katalizira njegovo nastajanje, a za to kao što vidimo priroda je dala rješenje. Stoga bez straha kod pripreme variva i drugih termički obrađenih jela od krstašica.

www.zdravaprehrana.info