04 velj IN VINDICO-Kako ojačati imunitet

Najavljuju sve niže i niže temperature vani, postaje sve hladnije, a sa hladnijim vremenom počinju i one prave zimske aktivnosti koje uključuju ležanje u krevetu, ispijanje čajeva i brisanje nosa. Period jeseni i zime je najpogodnije vrijeme za razvoj raznih infekcija, pogotovo dišnih puteva. Infekcijama dišnih puteva pogoduje ovo vrijeme kada se pretežito boravi u zatvorenim i pregrijanim prostorijama gdje se onda infekcije lakše šire.

Prehlada je najučestalija virusna bolest na svijetu, no iako lijeka za nju nema, postoji cijeli niz namirnica, biljnih pripravaka, vitamina i dodataka prehrani koji ublažavaju simptome i skraćuju vrijeme trajanja bolesti. Veliki doprinos u borbi protiv prehlade donijelo je otkriće vitamina C i saznanje koliku važnost zapravo ima u zaštiti organizma i zdravlja ljudi.  Svima je poznato kako najviše vitamina C pronalazimo u citrusima koji su najzastupljeniji upravo u ovom zimskom periodu. Jedan od citrusa svima dobro poznat je grejp, koji slovi za voće najbogatije vitaminom C i flavonoidima. U našem tijelu ima brojne funkcije i pridonosi normalnoj funkciji imuno-sustava i živčanog sustava te normalnom energetskom metabolizmu. Koristi se također u prevenciji anemije, kardiovaskularnih bolesti, te za normalnu sintezu kolagena.

Potraga za biljnim djelatnim tvarima dovela je osamdesetih godina do detaljnih istraživanja plodova citrusa. Pritom je velika pažnja bila posvećena sekundarnim biljnim tvarima, npr. skupini tvari koje se nazivaju flavonoidi. Flavonoidi su relativno velike biljne molekule koje se javljaju u nadzemnim dijelovima biljaka. Sadržani su posebno u jezgrama i kori voća i povrća, dakle u sastojcima koje najčešće odstranjujemo i na taj ih način svakodnevnom prehranom ne unosimo u organizam u dovoljnoj količini. Flavonoidi kao i vitamini sudjeluju u brojnim metaboličkim procesima u tijelu i kao zaštitne tvari treba ih uzimati u dovoljnoj količini. Pritom je zdrava prehrana od velike koristi, ali se ona iz najrazličitijih razloga često ne ostvaruje. Zbog toga se preporučuje dodatna opskrba organizma unošenjem vitalnih tvari u vidu dodataka prehrani. Ukoliko se u organizam unose dodaci prehrani, potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu proizvoda. Proizvodi na bazi biljaka iz biološkog uzgoja, bez konzervansa, bojila, sladila i ostalih štetnih dodataka su idealan izbor za nadopunu vašeg organizma.

Kod uzimanja dodataka prehrani bitnu ulogu ima oblik u kojem se taj dodatak nalazi. Da li će on biti u krutom ili tekućem obliku, ovisi o preferencijama kupca i njegovim zdravstvenim tegobama. Kruti oblik, odnosno tablete, zbog veće količine bioflavonoida u sebi preporučuju se osobama sa kardiovaskularnim problemima, dok tekući oblik sadrži veću količinu vitamina C koji se prvenstveno koristi pri zaštiti imunološkog sustava.

Vitamin C uz sve ostale prednosti koje ima, također pomaže i pri apsorpciji željeza. Preporuka je da se uzima kao dodatak prehrani ili kombiniranje sa namirnicama koje su bogate vitaminom C. Kako je većina namirnica sezonskog karaktera, to znači da je ponekad teško doći do njih i to pogotovo u ovom zimskom periodu. Zbog toga je namirnice potrebno zamijeniti dodacima prehrani i kod takvih preparata je vrlo bitno voditi računa o biološkoj dostupnosti i organskom porijeklu. 3

Modernim načinom života želimo postići što više, ali to najčešće dovodi do narušavanja zdravlja i naše tijelo treba dodatni poticaj kako bi osiguralo dovoljno energije za ispunjavanje naših ciljeva. U tim slučajevima potrebno je posegnuti za vitaminima i dodacima prehrani.