25 stu Joga pomaže žrtvama moždanog udara poboljšati ravnotežu i izdržljivost

Studija sveučilišta Indiana u okviru koje su stariji veterani s moždanim udarom bili izloženi yogi rezultirala je “izvanrednim” rezultatima, navode istraživači koji su istražili može li ovaj popularan način vježbanja uma i tijela pomoći žrtvama moždanog udara nositi se s povećanim rizikom od razvoja bolnih, pa čak i smrtonosnih epizoda. Pilot istraživanje uključivalo je 19 muškaraca i jednu ženu, prosječne dobi od 66 godina. Tijekom osam tjedana, sudjelovali su u grupnim yoga seansama, dva puta tjedno po sat vremena, uz vodstvo yoga terapeuta koji je yoga položaje znatno prilagodio potrebama veterana.

Raspon stavki povezanih s ravnotežom mjerenih Berg Balance Scale i Fullerton Advance Balance Scale poboljšao se za 17% odnosno 34%, do kraja programa. No jednako izvanredno činilo se vodećoj znanstvenici Arlene A. Schmid, rehabilitacijskoj istraživačkoj znanstvenici Richard L. Roudebush VA Medical Centera u Indianapolisu, mjerljivo povećanje povjerenja sudionika studije u vlastitu ravnotežu.

“Također je bilo zanimljivo vidjeti koliko im se to svidjelo”, navodi Schmid, docentica radne terapije u School of Health and Rehabilitation Sciences u sklopu Indiana University-Purdue University Indianapolis. Mnogi su veterani izrazili želju nastaviti s istraživanjem, odnosno su iskazivali zanimanje za izradom plana vježbi koje bi mogli ponijeti kući kako bi mogli nastaviti s vježbanjem. “Toliko su u tome uživali dijelom i zato što su bili podvrgnuti isključivo ovome tretmanu. Premda su dosad već bili završili s rehabilitacijom, smatraju da još uvijek ima prostora za poboljšanje.”

O vlastitim rezultatima Schmid će raspravljati u subotu tijekom zasjedanja American College of Sports Medicine u Denveru. Njezino ogledno izlaganje, “preliminarni dokazi o utjecaju yoge na ravnotežu i izdržljivost veterana s moždanim udarom”, održat će se od 7:30 do 11:00 u dvorani B u okviru zasjedanja o Fitnessu i testiranju performansi držanja, stabilnosti i ravnoteže. Statistika o moždanim udarima i crnim epizodama vrlo je depresivna, obzirom studije pokazuju da moždani udar može učetverostručiti rizik od pada i uvelike povećati rizik od loma kuka nakon pada. Procjenjuje se da je 80% ljudi s moždanim udarom izloženo nekom vidu poremećaja ravnoteže.

Sudionici studije isprva su izvodili položaje sjedeći, da bi zatim prešli na sjedeće i stojeće položaje. Naposljetku su svi izvodili položaje na podu, što Schmid smatra značajnim uslijed nevoljkosti koju mnoge starije osobe ispoljavaju zbog vježbi na podu. “Sve je u potpunosti prilagođeno, zato što smo htjeli da od prvoga dana budu uspješni”, priznaje Schmid. “Svatko je preodređen za uspjeh na određenoj razini.” Rezultati manji od 46 prema Bergovoj ljestvici ravnoteže ukazuju na rizik od pada. Schmid navodi da su sudionici istraživanja u prosjeku krenuli s prosječnom vrijednošću 40, da bi se zatim postupno poboljšali na 47, prešavši tako prag rizika od pada. Sudionici istraživanja također su pokazali značajna poboljšanja u izdržljivosti, na temelju dvominutne provjere koračanja odnosno šestominutne provjere hodanja.

Schmid navodi da istraživanje terapeutske koristi yoga je “doista u uzletu”, osobito u područjima mentalnog zdravlja. Klinički, Schmid je pratila manji udio profesionalnih radnih terapeuta i fizioterapeuta kako prerastaju u yoga terapeute. Vježbe yoge osmišljene za potrebe istraživanja prilagođene su do te mjere da je Schmid ustvrdila kako ćemo vrlo teško nešto slično pronaći u klasičnoj ponudi yoga tečajeva. Ovakav tip vježbi trebali bi podučavati yoga terapeuti podvrgnuti dodatnoj obuci u anatomiji i fiziologiji kako bi mogli raditi s osobama s invaliditetom. Schmid se nada da će proširiti istraživanje kako bi zajedno sa svojim suradnicima mogla istražiti jesu li spomenute vježbe primjenjive u većem obimu.

Izvor: Indiana University/Adrijana Varga/znano.st