02 sij Intervju s Josipom Bračanov vlasnicom Cook huba – jedi, voli, kuhaj

Josipa Bračanov dala je intervju za www.zdravaprehrana.info o pokretanju prve co-working kuhinje. Priča što je sve potrebno da započnemo vlastiti posao i otkriva nam svoje poslovne planove.

 

zdravaprehrana.info: Opišite nam što je Cookhub, čime se bavi, koja vas je ideja poslovno pokrenula?

Josipa : Cook hub je prva hrvatska coworking (suradna) kuhinja koja omogućava svim malim proizvođačima prehrambenih proizvoda da, po propisima, proizvode svoje proizvode i dalje ih prodaju.

 

zdravaprehrana.info: Kada ste pokretali svoj posao da li ste imali početni kapital ili ste tražili poticaje?

Josipa: Prije pola godine dala sam otkaz u tadašnjoj kompaniji i s ušteđevinom i državnim poticajima pokrenula Cook hub.

 

zdravaprehrana.info: Kakva su vaša iskustva s dobivanjem poticaja, koliko se po vašem mišljenju s njima može ‘daleko dogurati’?

Josipa: Obzirom da sam iskoristila samo državne poticaje (što nije velik iznos za moje potrebe jer je ipak riječ o skupoj opremi, visokim režijama…), teško mi je reći koliko se može dogurati s poticajima. Zasigurno olakšavaju početak, ali ne bi se trebalo oslanjati na poticaje. Na druge poticaje poput onih iz europskih fondova se nisam još prijavljivala.

 

zdravaprehrana.info: Koliko smatrate da je važno povezati se s drugim poduzetnicima, treba li razmjenjivati iskustva, udruživati se i slično?

Josipa: Networking (umrežavanje) je od izuzetne važnosti. Krećem se posvuda i u zadnjih pola godine sam upoznala više ljudi, nego u proteklih 25 godina 🙂 što mi je pomoglo da brže dođem do nekih odgovora i rješenja i lakše realiziram ideje. Također, podarilo mi je nova divna prijateljstava i suradnje!

 

zdravaprehrana.info: Koliko je važno prezentirati se u medjima, može li se bez toga u razvoju posla, koji bi savjet što se prezentiranja tiče dali mladim poduzetnicima?

Josipa: U mom slučaju, obzirom da se radi o inovativnoj usluzi, mediji su odigrali ključnu ulogu jer nakon svake reportaže ili članka, netko novi sazna za Cook hub i jave se novi potencijalni korisnici ili suradnici. Ne treba se bojati medija, intervjua, kamere. Ali najbolja reklama smo mi sami!

 

zdravaprehrana.info: Koji su vam planovi za dalje, planirate li razvijati se poslovno kroz neke slične vrste  poslovanja ili vam je Cook hub jedina misija i vizija.

Josipa: Cook hub je tek početak! J Puno se još projekata sprema pa mogu spomenuti taj da ćete uskoro imati prilike kupiti prvi vlastiti proizvod Cook huba – džem od luka, a sudjelujemo i s Enzita (www.enzita.hr) na otvaranju njihovog novog prostora namijenjenog kulinarskim radionicama, timbildinzima, druženjima… Pratite Cook hub i Enzitu na webu i društvenim mrežama i budite u toku sa svim novim događanjima!