19 pro Hormon ljubavi oksitocin može uzrokovati emocionalne boli i stres

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience kaže da oksitocin, hormon koji potiče osjećaje ljubavi, vezivanja i socijalne dobrobiti, može izazvati emocionalnu bol što je potpuno nov, tamniji identitet za ovaj hormon.

Ovo je prva studija koja povezuje oksitocin s društvenim stresom i njegovom sposobnošću da poveća tjeskobu i strah, kao odgovor na budući stres.

Oksitocin se čini kao razlog stresnim društvenim situacijama, možda ste bili maltretirani u školi ili mučeni od strane šefa, takva sjećanja koja odjekuju iz  prošlih događaja mogu izazvati strah i tjeskobu od budućih događaja. To je zato što hormon zapravo jača socijalnu memoriju u jednom određenom dijelu mozga.

Profesorica Jelena Radulović iz Northwestern University Feinberg School of Medicine i njezini kolege otkrili su da oksitocin pojačava negativne socijalne uspomene i buduću anksioznost izazivajući veliku signalnu molekulu pod nazivom izvanstanično reguliran signal kinaze (ERK) koja postaje aktivna šest sati nakon negativnog društvenog iskustva.

“ERK uzrokuje pojačan strah stimulacijom putova straha u mozgu, od kojih mnogi prolaze kroz lateralni septum.  Ta regija je uključena u odgovor emocionalnim stresom. “objasnila je profesorica Radulović.

“Razumijevanjem dvostruke  uloge  sustava  oksitocina u nastanku ili smanjenju tjeskobe, ovisno o društvenom kontekstu, možemo optimizirati liječenje oksitocinom koja poboljšavaju dobrobit, umjesto da izazva negativne reakcije.”

Istraživanje, koje je provedeno na miševima, također je važno jer oksitocin se trenutno testira kao lijek protiv anksioznosti u nekoliko kliničkih ispitivanja.

“Oksitocin se obično smatra sastojkom koji smanjuje stres što je temeljeno na desetljećima istraživanja. Uz ovaj novi životinjski model, pokazali smo kako pojačava strah umjesto da ga smanjuje i gdje su molekularne promjene koje se događaju u našem središnjem živčanom sustavu. “rekao je glavni autor Yomayra Guzman, također s Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Za portal Znano.st smo zamolili profesoricu Radulović da dodatno prokomentira značaj ovoga istraživanja.

„Ovo otkriće nije u potpunosti otpisalo oksitocin kao lijek protiv anksioznosti,  ali rezultati ukazuju da treba dobro poznavati socijalne prilike pacijenata prilikom aplikacije oksitocina jer će u negativnoj socijalnoj sredini oksitocin pogoršati stanje.“ Objasnila je Radulović za portal Znano.st i dodala da činjenica da hormon može djelovati i pozitivno i negativno „ukazuje da oksitocin djeluje kao “pojačivač” sjećanja na kvalitetu socijalnih interakcija, ako su  pozitivne, on ih čini boljim, ako su negativne, gorim.“.

Istraživanje je trajalo tri godine, a o nastavnu rada za portal Znano.st Radulović je komentirala: „Sada su u planu eksperimenti sa ženkama, zbog posebne uloge oksitocina kod ovoga spola te eksperimenti s kroničnim stresom, kako bi se bolje utvrdila uloga oksitocina u psihopatologiji.“.

Izvor: SciNews/znanano.st