01 pro Domaći maslac od kikirikija

Kako napraviti domaći maslac od kikirikija?

Za naš portal, poznati osobni trener fitnessa Dražen Ivezić otkriva svoj recept.

Ova izuzetno kvalitetna i hranjiva namirnica bogata je proteinima i dobrim mastima. Iako jako kalorična, kikiriki je energetski vrijedna namirnica koja može poslužiti kao savršeni međuobrok. Šnita integralnog kruha premazana maslacom od kikirikija sa dodatkom domaćeg pekmeza od šljiva ili žlica maslaca od kikirikija u zobenoj kaši za doručak, idealni su kada nam tijelo traži puno energije za kvalitetan početak napornog poslovnog dana ili prije sportske aktivnosti.

Bitno je naglasiti da je najbolje koristiti sirovi kikiriki koji je dostupan na većini tržnica. Povoljne je cijene. Za 1kg potrebno je izdvojiti oko 30-40 kn, a za uzvrat dobijamo puno hranjivih sastojaka. Upravo zbog toga, moramo paziti da ne pretjeramo s konzumacijom jer bi vrlo lako i brzo mogao povećati našu tjelesnu težinu. Zato na kikiriki moramo gledati kao na malog, ali hrabrog saveznika koji nam pomaže u izgradnji mišićne mase i pomaže nam u održavanju zdravlja našeg srca.

Priprema:

Prvo je potrebno ispeći kikiriki. Iako se može raditi i sirova varijanta, preporučamo prethodno pečenje kikirikija zbog finije teksture i lakše izrade maslaca. U pleh na kojem će se peći kikiriki stavlja se masni papir za pečenje i ravnomjerno se poslaže kikiriki, tako da svaki komad ima svoje mjesto. Mokrim dlanovima poškropiti kikiriki da pri pečenju ne zagori. Nakon toga stavlja ga se u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C. Tako se peče oko 15 minuta, ovisno o jačini pećnice, nužno je jako paziti da ne izgori jer mala je granica između lijepo pečenog svijetlosmeđe boje ili zagorene tamnosmeđe koja rezultira gorkastim okusom.

Kada je pečenje gotovo, kikiriki izvaditi van i pustiti da se malo ohladi. Sljedeći korak zahtjeva malo bolji multipraktik sa dva mala oštra noža koji će usitniti kikiriki i napraviti maslac. Kikiriki ubaciti u multipraktik i ostaviti mjesta za ulje. Izrada kikiriki maslaca može početi! Kikiriki mljeti dok se potpuno ne usitni, nakon toga ubaciti malo himalajske soli i oprezno dodavati maslinovo ulje. Budite pažljivi sa dodavanjem maslinovog ulja, jer prevelika količina će razrijediti vaš kikiriki maslac i dodati nepotrebne kalorije. Sve što je dalje potrebno je mljeti dok se ne dobije željena tekstura. Ostavljamo vam da sami otkrijete jeste li ljubitelj malih sitnih komadića koje ćete grickati ili fine glatke paste meke teksture. Ne zaboravite – dobro zatvoren domaći kikiriki maslac u staklenoj zdjelici može trajati oko 2 tjedna.

Želimo vam dobar tek i uspješan domaći kikiriki maslac!

www.zdravaprehrana.info