16 svi Debljina predstavlja veliku opasnost za razvoj demencije

Povećanje broja pretilih osoba moglo bi rezultirati i velikim povećanjem broja onih koji će u budućnosti razviti demenciju, upozoravaju stručnjaci.

Ranije studije dokazale su da prekomjerna težina u srednjim godinama povećava izglede za razvoj metalnih poremećaja, ali podaci predstavljeni na Europskom kongresu o debljini sugeriraju da bi zaustavljanje porasta debljine moglo zaustaviti i povećanje broja oboljelih od demencije.

Društvo za borbu protiv Alzheimerove bolesti upozorava da su redovito vježbanje i zdrava težina važni za smanjivanje rizika.

Dosad su podaci dokazivali da su prekomjerni kilogrami loši za tijelo, ali sada postoji sve više dokaza da su loši i za um.

Zasad nije poznato koji uzroci stoje iza razvoja demencije, ali tjelesna težina sve se više pokazuje kao rizični faktor.

Studija na 8.500 švedskih blizanaca pokazala je da oni s BMI-jem višim od 30, što se klasificira kao pretilost, imaju četiri put veće izglede da razviju demenciju od onih s normalnim indeksom tjelesne mase. Čak i oni s BMI-jem između 25 i 30 imaju 71 posto veće izglede za razvoj demencije.

Na primjeru iz Velike Britanije vidi se da bi se broj slučajeva demencije, ako bi se nastavio sadašnji trend porasta debljine, do 2050. mogao povećati s današnjih 4.894 na 100.000 ljudi starijih od 65 godina na čak 6.662 na 100.000.