08 velj Cvjetača i brokula povrće s potencijalnim antikancerogenim svojstvima

Povrće je vrlo vrijedna skupina namirnica, male kalorijske vrijednosti, niskog sadržaja masnoća i ne sadrži kolesterol. Uz navedeno povrće sadrži i nutrijente poput fitotvari, dijetalnih vlakana, vitamina i minerala koji pozitivno djeluju na opće dobro stanje organizma. Cvjetača i brokula svrstavaju se u skupinu kupusnjača i obje vuku korijene od divljeg kupusa.

Obje su biljke bogate vitaminom C, dobar izvor su folne kiseline, dijetalnih vlakana, i kalija. Vitamin C je poznati antioksidans koji pomaže organizmu u borbi protiv raznih bolesti. Sudjeluje u zacjeljivanju rana, održava zdravima zube i desni i poboljšava apsorpciju željeza. Folna kiselina je bitna za izgradnju crvenih krvnih stanica. Unos dovoljnih količina folne kiseline smanjuje rizik od nastanka neuroloških bolesti tijekom razvoja fetusa, zbog čega je posebno važna za trudnice i žene koje planiraju trudnoću. Dijetalna vlakna blagotvorno djeluju na peristaltiku crijeva i poboljšavaju probavu. Pridonose snižavanju kolesterola u krvi i mogu smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti. Također, daju osjećaj sitosti, a zbog male kalorijske vrijednosti dobra su za održavanje željene tjelesne težine. Kalij pomaže u održavanju krvnog tlaka i važan je za pravilan rad srca. Cvjetača i brokula sadrže i sulforafan, fitotvar za koju su istraživanja pokazala da bi mogla imati antikancerogena svojstva. Brokula sadrži visok udio vitamina A i kalcija, a cvjetača je bogatija vitaminom K. Vitamin A se u brokuli nalazi u obliku prekursora beta-karotena, a enzimskim reakcijama se iz beta-karotena sintetizira vitamin A koji štiti organizam od infekcija i bitan je za zdravlje očiju i kože. Kalcij je važan za izgradnju i održanje čvrstoće kostiju i zubi.

Cvjetača i brokula imaju pozitivne učinke na zdravlje čovjeka. Konzumacija dovoljnih količina ovog povrća može pridonjeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca i nekih vrsta karcinoma. Kako su vitamin A i K topivi u mastima, vrlo je važno osigurati dovoljan unos masti prehranom kako bi se mogli što bolje iskoristiti iz hrane. Vitamin C je osjetljiv na toplinsku obradu te zbog toga brokulu i cvjetaču valja kuhati što kraće u vreloj vodi ili na pari kako bi se gubitak Cvitamina sveo na minimum. Preporučeni dnevni unos povrća je dvije i pol šalice dnevno, a zbog svojih iznimnih učinaka na zdravlje organizma cvjetača i brokula trebale bi biti sastavni dio jelovnika svakog od nas.

Ivan Sović

dipl.ing.nutricionist