07 velj Crvena riža

Bolesti srca i krvožilnog sustava nedvojbeno su jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice i stoga predmet velike medijske pozornosti i iscrpnih laboratorijskih istraživanja. Prije svega posljedica je to nezdravog načina života, neuravnotežene prehrane, pretilosti, genetskog naslijeđa, ali i stresa te ‘sjedilačkog’ načina života koji nam nerijetko s vremenom donose visoki kolesterol, povišene trigliceride, te niže vrijednosti HDL-kolesterola. Dokaz tomu je i podatak da je jedan od najprodavanijih lijekova na svijetu upravo onaj iz porodice komercijalnih statina. Težnje znanstvenika usmjerene su na neka prirodna rješenja koja mogu pomoći u borbi protiv povišenog kolestrola i srodnih bolesti. Crvena riža kao dodatak prehrani je upravo jedan od prirodnih odgovora na komercijalne lijekove statine. Poznata je u tradicionalnoj kineskoj kulturi preko 1000 godina, još od dinastije T’ang (618.-907.) Kineski farmaceuti, a kasnije i drugi Azijati koristili su ovu rižu kao prirodni lijek kod problema probave, slezene te poboljšanja cirkulacije. U kulinarstvu se sve do danas koristi kao dodatak jelima i stabilizator hrane.

Djelovanje

Crvena riža dobiva se fermentacijom obične riže Oryza sativa pomoću kvasca Monascus Purpureus. Istraživanja su pokazala da jedan od sastojaka prisutan u crvenoj riži monacolin K inhibira sintezu kolesterola zaustavljajući djelovanje glavnog jetrenog enzima (HMG-Co reduktaza) odgovornog za tu sintezu. Osim toga monakolin K je po svojoj kemijskoj strukturi i farmakološkoj aktivnosti najsličniji komponenti komercijalnog lijeka lovastatina. Spomenutim procesom fermentacije nastaju i brojne druge fitokemikalije koje pokazuju sinergijsku aktivnost što je slučaj kod prisutnih sterola (β–sitosterol i kampesterol) za koje je dokazano da utječu na smanjenje razine lipida u crijevima, dok vlakna, elementi u tragovima, magnezij, niacin(vitamin B-3) i nezasićene masne kiseline sudjeluju u smanjenju koncentracije serumskih lipida.

Medicinske studije

Rezultati medicinskih studija ukazuju na to da ekstrakt crvene riže značajno smanjuje razinu povišenog kolesterola.
Jedna studija u trajanju od 12 tjedana obuhvatila je 83 ispitanika sa hiperlipidemijom koji u svakodnevnom životu nisu koristili lijekove za sniženje masnoća. Ispitanici su bili tretirani ekstraktom crvene riže (2,4 g/dan) ili placebom te su uz to paralelno konzumirali prehranu koja omogućava dnevni energetski unos masti ne veći od 30%, manje od 10% zasićenih masnoća i manje od 300 mg kolesterola. Značajnije smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola primijećeno je već u osmom tijednu provođenja studije kod grupe ispitanika koji su konzumirali ekstrakt crvene riže, kao i sniženje LDL-kolesterola i triglicerida, dok kod grupe koja je koristila placebo nije bilo značajnijih pomaka.
Nadalje studija predstavljena na 39. konferenciji American Hearth Association uključivala je 187 ispitanika sa srednjim do povišenim razinama kolesterola koji su bili tretirani ekstraktom crvene riže . Studija je pokazala smanjenje ukupnog kolesterola za više od 16%, smanjenje LDL-kolesterola za 21% i triglicerida za 24% dok se razina HDL-kolesterola povećala za 20% .
Također jedna Kineska studija pokazala je da ekstrakt crvene riže smanjuje inzulin i razinu glukoze u krvi u skupini dijabetičara tipa II.

Doze i nuspojave

Preporučene dnevne doze crvene riže kao nutraceutika trebale bi iznositi 1,2-2,4 g (5-10 mg monacolina). Ekstrakt crvene riže općenito se dobro podnosi s eventualnim mogućim blagim nuspojavama kao što su u iznimnim slučajevima vroglavica, vjetrovi i žgaravica. Ne bi ga smijele koristiti trudnice i dojilje oni koji imaju problema s jetrom i bubrezima te oni koji koriste komercijalne lijekove statine što može dovesti do miopatije i problema sa jetrom. Također ih ne treba konzumirati u kombinaciji s više od dva alkoholna pića na dan i velikom količinom soka od grejpa.

Hrvojka Becker,ing.prehrambeni tehnolog

www.zdravaprehrana.info