20 ožu Bulgur pšenica

Bulgur je žitarica koja se dobije iz nekoliko različitih vrsta pšenice, najčešće iz durum pšenice. Dobiva se procesom natapanja pšenice koja se zatim suši ili peče (sunce ili pećnica) i onda se mrvi, lomi čime se dobiju male smeđe granule nepravilnog oblika; napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica.Bulgur je ne samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem i B vitaminima. Također sadrži nešto željeza i kalija. Premda je hranjiva, ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija.

Zdravstvene prednosti bulgur pšenice uključuju sprječavanje zatvora, karcinoma, smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca. Bulgur sadrži feruličnu kiselinu, sastojak koji može spriječiti nitrate i nitrite (prisutne u mnogim namirnicama) od pretvaranja u nitrozamine koji su povezani s rakom.

k

Bulgur osim toga sadrži lignane, tvari koje zbog visoke količine antioksidacijskih svojstava spadaju među prave borce protiv raka. Lignani osim toga sprječavaju slobodne radikale da oštećuju kolesterol koji se zbog toga manje zadržava na stjenkama arterija. A manje kolesterola na stjenkama arterija znači manju šansu za razvoj bolesti srca.

Vlakna iz bulgura pomažu održavanju uredne probave i mogu spriječiti rak debelog crijeva i rektuma. Kalij pomaže normalizaciji visokog krvnog tlaka pa smanjuje opasnost od srčanih napadaja i kapi. Vitamini B općenito su potrebni za pretvaranje hrane u energiju.

Bulgur pšenica sadrži iznimno visoku razinu mineralnih tvari. Ona je bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom i magnezijem. Spomenuta je žitarica savršeni dodatak svakom obroku koji obiluje nitratima poput hot-doga ili prerađene hrane.

Nutritivne informacije
Bulgur
Količina u 100 g
Kalorije (kcal) 342
Masti 1,3 g
Zasićene masne kiseline 0,2 g
Polinezasićene masne kiseline 0,5 g
Mononezasićene masne kiseline 0,2 g
Kolesterol 0 mg
Natrij 17 mg
Kalij 410 mg
Ugljikohidrati 76 g
Dijetna vlakna 18 g
Šećeri 0,4 g
Bjelančevine 12 g
Vitamin A     9 IU     Vitamin C     0 mg
Kalcij     35 mg     Željezo     2,5 mg
Vitamin D     0 IU     Vitamin B6     0,3 mg
Vitamin B12     0 µg     Magnezij     164 mg