13 stu Brazilski oraščići su bogati selenom

                         
Brazilski orašćić može biti jednako učinkovit u podizanju razine selena kao i suplementi na bazi selena, sugerira nova studija iz Novog Zelanda – piše American Journal of Clinical Nutrition

Selen je bitan za izgradnju selenoproteina, koji štite antioksidanse od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Rezultati niske razine selena, povezani su sa  većim rizikom od kardiovaskularne bolesti, raka, promjenom stanja  imunološkog sustava, neplodnosti i dr. U tom svjetlu, Christine Thomson i kolege sa Sveučilišta Otago iz Novog Zelanda, odlučili su proučavati učinkovitost Brazilskog oraščića kao najbogatiji poznati izvori selena.

Znanstvenici su napravili testiranje kod 60 ispitanika sa početnom niskom razinom selena u krvi (30 muškaraca i 30 žena). Prva je skupina dobila dva orašćića koja ukupno pružaju 53 µg Se, dok je druga skupina dobila suplement koji sadrži 100 µg Se u obliku aminokiseline selenometionin, dok je treća skupina primila placebo.
Analize uzoraka krvi pokazale su da je koncentracija selena u krvnoj plazmi značajno porasla za oko 60% u prve dvije skupine, dok je placebo skupina imala povećanje koncentracije selena od 8% .

Autori su zaključili da su Brazilski oraščići jednako učinkoviti kao i dodaci na bazi selena. Međutim, ovi orašasti plodovi povećavaju aktivnost glutation peroksidaze u punoj krvi više od dodataka, što sugerira da selen iz Brazilskih oraščića ima veću  biološku iskoristivost odnosno samim time može biti učinkovitiji.
www.zdravaprehrana.info