17 velj Blitva i raštika niskokalorične namirnice bogate vitaminima, mineralima i fitonutrijentima

Blitva je lisnata zelena biljka, s debelom hrskavom stabljikom  i premda dostupna tijekom čitave godine najzastupljenija je od lipnja do kolovoza. Pripada istoj porodici povrća kao i špinat i sličnog je okusa.  Blitva potječe s Mediterana, kao namirnicu cjenili su je stari Grci i Rimljani. Iako blitva nije česta tema istraživanja, njezini pozitivni učinci na zdravlje nisu upitni. Znamo da je povrće dobar izvor fitonutrijenata, no često zaboravljamo na njihovu raznolikost s obzirom na različite vrste povrća. Prisutnost velikog broja fitotvari u blitvi vidljiva je već pri pogledu na njezino tamno-zeleno lišće. Fitotvari iz blitve imaju antioksidativna i antiupalna svojstva.

Najpoznatiji flavonoidi iz blitve su kvercetin i kemferol, a u posljednje vrijeme siringična kiselina privlači pažnju znanstvenika zbog dobrog reguliranja razine šećera u krvi. Siringična kiselina inhibira enzim alfa-glukozidazu koja probavlja ugljikohidrate do jednostavnih šećera i tako pridonosi održavanju normalne razine šećera u krvi. U blitvi su prisutne antioksidativne fitotvari poput beta-karotena i luteina, a odličan je izvor vitamina K,A,C,E te kalija, željeza i magnezija. Sadrži velike količine dijetalnih vlakana koja su bitna za regulaciju probave i brzinu prolaska hrane koz probavni trakt.

Iako izgledom sliči blitvi, raštika je iz porodice kupusnjača i srodnik je kupusa i cvjetače. U nas se uzgaja u Primorju, Dalmaciji i Hercegovini. Slatkasto-gorkastog je okusa kao i drugo povrće iz porodice kupusnjača, a najbolja je kuhana na pari i u vodi. Djeluje antikancerogeno jer sadrži nutrijente s antioksidativnim, protuupalnim i detoksikacijskim svojstvima. Antioksidativne fitotvari su kvercetin i kemferol kao i u blitvi. Raštika sadrži i mnogo beta-karotena i mangana. Dvije glavne fitotvari s protuupalnim djelovanjem su vitamin K i omega-3 masne kiseline. Istraživanja pokazuju da raštika smanjuje razinu kolesterola u krvi i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, za što je zaslužan visok unos folata. Kao i blitva sadrži vitamine B skupine, vitamine A, C, i već spomenuti K, također dobar je izvor mangana i kalcija. Zbog visokog udjela dijetalnih vlakana raštika se nameće kao vrlo dobra namirnica za reguliranje rada probavnog sustava i peristaltike crijeva.

Ivan Savić, dipl.ing.nutricionist