07 velj Ballet barre fitness ili rekreativni balet

Sve je više onih koji su čuli za tu novu pomamu i trend u svijetu fitnesa, zvanu rekreativni balet. Što je uopće to što privlači mnoge rekreativce, ali i profesionalne sportaše da se upuste u balet?

Kondicija, snaga, vitičasti mišići, ispravljeno držanje, riješavanje bolova u kralježnici, riješavanje problema sa spuštenim stopalima, nevjerojatna gipkost, gubljenje kilograma uz ples… Vjerojatno vam barem jedna od ovih mogućnosti što balet nudi zvuči zanimljivo.

Ballet barre fitness ili rekreativni balet, je tehnika vježbanja koja uključuje baletnu gracioznost, pravilno držanje, ravnotežu, pozicije ruku i nogu i ostale elemente plesa te ih kombinira s vježbama snage, izdržljivosti i elementima pilatesa.
U svijetu su Victoria’s secret angels odnosno anđelice prve uvidjele da im se tijelo formira i mišići toniraju i izdužuju zahvaljujući baletu, i to sve zbog Helen Mary Bowers, profesionalne balerine, koja je pokrenula program rekreativnog baleta za poznate i slavne. Tako im je balet uz ostale fitnes programe obavezan dio priprema tijela za godišnji Victoria’s secret fashion show.

meet-the-most-stylish-fitness-girls-on-instagram-1603438-1450488199.480x480uc screen-shot-2016-01-18-at-34609-p

Helen Mary Bowers

ec88bcd386caa20736c803995bce8cdeCandice-Swanepoel-Ballerina-Workout-For-Toned-Legs

Candice Swanepoel

Screen-Shot-2016-08-11-at-4.03.45-PM 9157001f38a29a250b3194e0f3542ed6

Lily Aldridge                                          Romee Strijd

Sam rekreativni balet je nešto opušteniji od pokreta i stroge forme klasičnog baleta, jer da se postigne upravo ta forma, izdržljivost i tijelo balerina i baletana, potrebni su sati i godine školovanja i treniranja, no to ne znači da amateri ne mogu dostići blizu tog nivoa. Potrebna je samo upornost, volja i sati treniranja, ali uz zabavu.
Polaznici ballet fitnessa ne moraju imati prethodno iskustvo u baletu ili drugim disciplinama, jer se kreće ispočetka i svakom novom polazniku detaljno pokazuju vježbe i uvodi ga se u program. Dio vježbi se izvodi na tzv. baletnom štapu (eng/fra; barre), a dio na sredini dvorane.

140408_BARESTUDIO_DMandelberg_05_651V2Barre-Body-21_opt

Za štapom se rade klasične baletne vježbe, uz malo opušteniji ritam, uči se i osnovna baletna terminologija koja je izvorno na francuskom. Osnovna baza je baletni čučanj, tj. plie, zatim položaji stopala i ruku, balans i obavezno poravnata kralježnica s podvučenom zdjelicom. Na sredini se rade vježbe snage, gradi se kondicija kroz skokove i naravno sve to zaokružuje velika količina istezanja kako bi se postigla baletna gipkost.

t300x182IMG_5019

Dvorana u kojoj se provodi neki oblik rekreativnog baleta bi trebala imati mnogo ogledala i štapove uza zid, no ni to nije obavezno, jer se balet jednako efikasno može vježbati i bez njih. Nisu potrebni nikakvi drugi rekviziti, iako se naravno preporuča korištenje rastezljive trake, bučica, lopti i slično, no to ovisi o preferencijama. Odjeća polaznika se sastoji od baletnog trikoa i baletnih papučica, kako bi se mišići i tijelo jasno ocrtavali, što daje trenerici ili treneru uvid u to da li vaše tijelo pravilno radi, ali tamo gdje je to dozvoljeno trenira se i u uobičajenoj fitnes odjeći.

Ukoliko se sami kod kuće želite okušati u ovoj disciplini, to je vrlo lako, kao oslonac možete koristiti stabilnu stolicu, no što više koristite vlastito tijelo za ravnotežu to se brže rezultati postižu. Kao pomoć spremili smo vam par serija videa o rekreativnom baletu u kombinaciji sa fitnesom koje možete pronaći ovdje u narednim tjednima.
I naravno, ni balet neće učiniti čuda vašem tijelu ako se ne pridržavate pravilne prehrane, a više o tome što pomaže balerinama za brz oporavak i izgradnju mišića, također pratite na našim stranicama.

Anja Bašnec, apsolvent nutricionizma, balerina HNK-Osijek