31 svi Antocijani pomažu smanjiti rizik od srčanog udara kod žena

Istraživači sa Harvard School of Public Health napravili su studiju na antocijanima (flavonoidima) koja je pokazala niz kadivaskularnih dobrobiti piše American Hearth Association. Znanstvenici su otkrili da su žene mlađe srednje dobi koje su konzumirale najmanje tri obroka borovnica i jagoda tjedno imale znatno manje šanse za srčani udar. Borovnice i jagode sadrže visoke razine antocijanina.
Vodeći autor istraživanja, dr.Eric Rimm istaknuo je “Borovnice i jagode lako možete uklopiti u ono što jedemo svaki tjedan. Ove jednostavne prehrambene promjene mogle bi imati značajan utjecaj na prevenciju kardiovaskularnih bolesti”

Studija je otkrila da su žene koje su konzumirale veće količine borovnica i jagoda imale 32-postotno smanjenje za rizik od srčanog udara u odnosu na žene koje su jele bobice jednom mjesečno ili manje. Zanimljivo je da se rezultati nisu promijenili u žena koje su i inače prakticirale dijetu bogatu drugim voćem i povrćem, pružajući time čvrste dokaze kako su flavonoidi iz borovnica odgovorni za smanjenje rizika od srčanog udara.

www.zdravaprehrana.info