17 velj Aerobne vježbe i masne trbušne naslage

Zasigurno mnogi od nas nisu znali da onaj ‘šlauf’ oko trbuha koji ne samo da ružno izgleda već nam i smeta je u biti i posebno nezdrav. Radi se o masnom tkivu koje se nakuplja ne samo ispod kože već i oko naših unutarnjih organa te je jako štetan za zdravlje.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojem su dokazali ono što su treneri diljem svijeta već odavno znali, a to je da je aerobik najbolji način za uklanjanje tog neestetskog i nezdravog smetala na našim trbusima, dok su trbušnjaci i mukotrpno vježbanje u biti manje učinkoviti.

Znanstvenici sa Medicinskog centra sa Sveučilišta Duke proveli su istraživanje u kojem su uspoređivali aerobik, vježbe izdržljivosti, kao i kombinaciju tog dvoje te su otkrili da je aerobik najdjelotvorniji i najefikasniji način gubljenja trbušnog sala koje je najštetnije za zdravlje.

To nije salo koje se nalazi tik ispod kože i koje je glavni uzrok onog groznog ‘šlaufa’ od sala koji nam visi preko ruba hlača. Trbušno ili abdominalno masno tkivo – poznato u znanstvenim krugovima kao i organsko i jetreno masno tkivo – nalazi se duboko u abdominalnoj šupljini i popunjava prostore između unutrašnjih organa. Povezuje se sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, dijabetesa i određenih vrsta raka.

„Što se tiče povećanih zdravstvenih rizika, to gdje se masno tkivo nalazi važnije je nego koliko ga imate,“ kaže psihologinja tjelovježbe sa Dukea, dr.sc. Cris Slentz, glavna autorica studije koja je objavljena u American Journal of Physiology. „Naša studija težila je identificiranju najučinkovitijeg oblika tjelovježbe koji bi pomogao u otklanjanju nezdravog masnog tkiva.“

Studija sa Dukea pokazala je da aerobik bitno smanjuje organsko i jetreno masno tkivo, koje je krivac za bolesti jetre prouzrokovane masnim tkivom, a ne alkoholom. Aerobik je također napravio bolji posao nego vježbe izdržljivosti kod ojačavanja inzulinske rezistencije i smanjenja enzima jetre i razina triglicerida. Sve to su poznati rizični faktori dijabetesa i srčanih oboljenja.

Vježbe izdržljivosti nisu postigle nikakvo značajnije smanjenje organskog i jetrenog masnog tkiva, razina jetrenih enzima, niti je zabilježeno ikakvo poboljšanje inzulinske rezistencije. Kombinacija aerobika sa vježbama izdržljivosti je dalo iste rezultate kao i kad se vježbao samo aerobik.

„Vježbe izdržljivosti su najbolje za poboljšanje snage i povećanje mišićne mase,“ kaže Slentz. „Ali ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, što dvije trećine populacije ima, i želite izgubiti trbušno salo, aerobik je bolji izbor jer se pri tom troši više kalorija.“ Aerobik je izgorio 67% više kalorija tokom studije nego vježbe izdržljivosti.

Osmomjesečna je studija promatrala 196 pretile odrasle osobe koje većinom prakticiraju sjedilački način života (u dobi od 18 do 70 godina) koje su slučajnim odabirom smještene u jednu od tri grupe: aerobik, vježbe izdržljivosti ili kombinacija ta dva. Aerobik grupa je izvodila vježbe ekvivalentne 19 kilometara trčanja tjedno pri 80% maksimalnog broja otkucaja srca. Skupina koja je radila vježbe izdržljivosti je izvodila po tri seta od 8-12 ponavljanja tri puta tjedno. Svi programi su pomno nadgledani i praćeni kako bi se osigurao maksimalan trud sudionika.

Dok su programi treniranja bili rigorozni i obilni, Slentz kaže da ga prijašnja istraživanja navode na zaključak da bi se slični rezultati mogli postići sa umjerenijim programom aerobika.

„Ono što je zapravo važno je koliko vježbi napravite, koliko kilometara prohodate i koliko kalorija izgorite,“ kaže Slentz. „Ako odlučite raditi na nižem intenzitetu aerobika, jednostavno će Vam trebati dulje da izgubite istu količinu nezdravog masnog tkiva.“

Stoga, drugi puta kada se budete znojili u fitnes centru i zapitali se zašto Vam to treba sjetite se da Vam tih sat vremena dugoročno može samo koristiti.

Stoga sljedeći put kad se budete znojili prilikom aerobika u nekom fitnes centru i zapitali se što Vam je to trebalo sjetite se da će Vam to vrijeme koje odvojite na aerobik kao i trud biti dugoročno dvostruko vraćeni. I to ne samo u estetskom smislu da ćete izgledati puno bolje, već i u onom važnijem smislu – zdravstvenom i psihološkom.

Izvor: Duke University Medical Center /znano.st