02 lip Acido-bazna ravnoteža organizma

Osjećate li kronični umor,nedostatak energije,bol u zglobovima ili mišićima, imate li problema s koncentracijom, depresijom ili poremećajem spavanja…?
Samo jedan od ovih simptoma mogao bi vrlo lako ukazivati na narušenu acido-baznu ravnotežu organizma.
Acido-bazna ravnoteža predstavlja dio humane fiziološke homeostaze koja se tiče jednakog odnosa između kiselina i baza, drugim riječima, održavanju određene pH vrijednosti.
Održavanje koncentracije H-iona u tjelesnim tekućinama jedan je od uvjeta za normalno funkcioniranje organizma kao što su:

  • normalno funkcioniranje enzima (promjenom ph-vrijednosti enzimi gube svoje sposobnosti kao katalizatori)
  • normalna funkcija i struktura proteina (kod promjene ph- vrijednosti može doći do njihove denaturacije),
  • propusnost stanične membrane,
  • raspodjela elektrolita
  • i nesmetano funkcioniranje međustanične mase i vezivnog tkiva.

Djelovanje kiseline i baze

Tijekom procesa probave i apsorpcije hranjivih tvari gotovo sva hrana u konačnici dovede do otpuštanja ili kiseline (vodikovi ioni) ili baze (hidrogenkarbonatni ioni) u tjelesne tekućine.
Budući da koncentracija vodikovih iona utječe na rad enzimskih sustava,promjena koncentracije vodikovih iona mijenja doslovno sve stanične i tjelesne funkcije.
Zbog toga treba biti oprezan pri konzumiranju tzv. zapadnjačke prehrane inače bogate bjelančevinama životinjskog podrijetla, rafiniranim žitaricama i kuhinjskom soli koji imaju visok kiselinski učinak čime se  – uz nedovoljnu konzumaciju voća i povrća te sjemenja, koji inače imaju alkalni učinak – povećava produkcija vodikovih iona te snižava ph-krvi. Acido-baznu ravnotežu omogućuju puferski fiziološki sistemi u krvi, pluća i bubrezi. Međutim kada je suvišnu kiselost potrebno neprekidno neutralizirati, alkalne zalihe se iscrpe što može dovesti do bolesti poznate kao alkalna acidoza koja u težim slučajevima može dovesti o dijabetesa tipa2, bolesti krvožilnog sustava, osteoartritisa i dr.

Utjecaj minerala

Naše tijelo u cilju kompenzacije i održavanja kiselo-bazne  ravnoteže traži veće količine pufera kao što su minerali karbonat iona – natrij, kalij, kalcij i magnezij – koji su zbog  mogućnosti vezanja sa jakim kiselinama učinkoviti u neutralizaciji istih.
Međutim, ako tijelo radi neutralizacije kiseline potroši previše minerala,primjerice kalcija,koji se pohranjuje u kostima, može doći do osteoporoze.
Ovaj mineral pozitivno utječe na brojne funkcije upravo stoga što izvrsno regulira kiselo-baznu ravnotežu svih tijelesnih tekućina.
Teoretski, ukoliko se kalcij uzima kao dodatak prehrani trebao bi nadomjestiti izgubljenu alkalnost jer ga u kiselom tijelu stalno nedostaje.
No, kalcij je vrlo teško apsorbirati posebice u uvjetima kiselog tijela, dakle baš tamo gdje ga najviše nedostaje otežana je apsorpcija.
Radi učinkovitije apsorpcije kalcij je poželjno unositi zajedno sa magnezijem (najbolje u ionskom obliku) u omjeru 2:1.

Otežan dotok kisika u srce i mozak kao posljedica zakiseljavanja organizma

Zakiseljavanje tjelesnih tekućina i tkiva očituje se promjenom svojstva crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) što utječe na hemoglobin (koji predstavlja važan puferski sustav sudjelujući u neutralizaciji kiselina).
Posljedica, viskoznost krvi se smanjuje, a time i lokalni dotok kisika u tkiva.
Automatski je smanjen dotok kisika u srce, mozak, krvne žile i unutarnje uho.

Kako održati acido-baznu ravnotežu

Potrebno je unositi što više namirnica koje će stvarati baznu reakciju i time istovremeno održavati kiselo-baznu ravnotežu.
Da bi se olakšalo održavanje acido-bazne ravnoteže potrebno je ograničiti trigliceride, koncentrirane ugljikohidrate i slatka gazirana pića koja sadrže veliku količinu fosforne kiseline.
Osim toga poželjno bi bilo ne pretjerivati pri konzumaciji kave i alkohola te kloniti se nikotina.
Konzumirati vodu kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje bubrega u izlučivanju kiselina.
Znanstvena istraživanja pokazuju da prirodna mineralna voda zahvaljujući alkalnom utjecaju natrija, kalija, kalcija, magnezija i hidrogenkarbonata može također pozitivno djelovati na ravnotežu.
U studiji koja je istraživala učinak gazirane prirodne mineralne vode kod žena u postmenopauzi ,rezultati su pokazali da se gubitak kalcija putem mokraće smanjio.
I za kraj svakako valja spomenuti da stresan i neuredan život današnjice također  pridonosi zakiseljavanju organizma .
Preporuka je redovita i umjerena tjelesna aktivnost koja će omogućiti izlučivanje otpadnih tvari i viška kiseline te omogućiti bolju opskrbu tijela kisikom.

Hrvojka Becker,ing.prehrambeni tehnolog

www.zdravaprehrana.info

 

balsamiq mockups crack rewasd crack undelete plus crack Rosetta Stone Crack