02 lip Francuski paradoks

‘Francuski paradoks’ odnosi se na pojavu da se kod Francuza bilježi manja stopa smrtnosti i obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, iako njihova prehrana u prosjeku sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina nego prosječna prehrana stanovništva ostalih razvijenih zemalja, posebice Amerikanaca. Prvotne studije tog fenomena pokazale su da konzumiranje umjerene količine vina može smanjiti rizik od bolesti srca i do 30%. Smatralo se da je za to zaslužan alkohol ili neka druga komponenta prisutna u crnom vinu. Posebnu pažnju na ‘francuski paradoks’ u kontekstu konzumacije crnog vina skrenula je vrlo popularna televizijska emisija u Americi 1991. godine pod nazivom ’60 minutes’, ističući rad francuskog znanstvenika Serge Renaud sa Bordeaux Sveučilišta, čije su studije pokazale kako umjerenom konzumacijom crnog vina možemo smanjiti rizik od koronarnih oboljenja. Nakon toga potrošnja vina u Americi porasla je za 44%. Kasnije studije, koje su proučavale antioksidativna svojstva crnog vina pokazale su da polifenol imena resveratrol, izoliran iz crnog vina, inhibira oksidaciju LDL-kolesterola, prekidajući prvi korak stvaranja masnih naslaga uz stijenku arterija.

In resveratrol vis vitae

Resveratrol se ubraja u snažne antioksidanse i ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje. Između ostalog, aktivira skupinu proteina koji su uključeni u niz staničnih procesa, a prije svega u očuvanje genetske stabilnosti, obnavljanje DNA i apoptozu čime se, pretpostavljaju znanstvenici, utječe na usporavanje starenja. Nalazimo ga u vinovoj lozi, kožici grožđa, kikirikiju, ribizlima, brusnicama, kupinama, koži grejpa, a od prerađenih namirnica najviše ga ima u crnom vinu. U in vitro studijama i ispitivanjima na životinjama dokazano je djelovanje resveratrola na agregaciju trombocita kao i njegovo zaštitno djelovanje na krvne žile sprječavajući time stvaranje krvnih ugrušaka što je efekt sličan djelovanju aspirina.Istraživanja su potvrdila da resveratrol poboljšava plućnu funkciju i usporava rast tumora debelog crijeva i jednjaka.
Također može inhibirati opasne metabolite estrogena koji potiču razvoj raka dojke,a koristan je i u liječenju ili sprječavanju dijabetesa ,bolesti koja je još uvijek u porastu što može biti važno otkriće obzirom da su zdrave razine šećera u krvi jedan od ključnih elemenata za dobro zdravlje. Većina ovih tvrdnji potvrđena je na životinjama, međutim da bi odgovorno tvrdili kako resveratrol doista ima opisani učinak, potrebno je dokazati iste tvrdnje i na ljudima.

Crno ili bijelo vino

Crno vino sadrži puno višu koncentraciju resveratrola iz kožice grožđa nego bijelo vino. Proces proizvodnje crnog vina uključuje produženi kontakt s opnama bobica grožđa, što pridonosi razvijanju većih količina ne samo resveratrola već i ostalih vrsta polifenola. Količina resveratrola u kožici grožđa varira ovisno o sorti grožđa, zemljopisnom podrijetlu te izloženosti gljivičnoj infekciji. Naime,resveratrol se u većim količinama stvara ako je godina vlažna, odnosno kada veća količina sive pljesni napada grožđe. Također,novija istraživanja potvrđuju kako čuvanje vina u hrastovim bačvama kroz vremenski period od najmanje godinu dana, pridonosi razvoju ovog, ali i drugih u vinu prisutnih polifenola.

Resveratrol je odnedavno dostupan i u obliku dodataka prehrani, međutim uzimajući ga putem hrane postiže se sinergijsko djelovanje između aktivatora i komplementarnih tvari, koji mogu povećati njegovo antioksidativno djelovanje.
Dakle, možemo li sa sigurnošću zaključiti da rješenje ‘francuskog paradoksa’ leži upravo i isključivo u konzumaciji crnog vina i u njemu prisutnog polifenola ? Mnogi znanstvenici smatraju da razlog počiva u interakciji svih polifenolnih tvari prisutnih u vinu, no isto tako, pokazalo se da resveratrol iz vina zajedno sa antioksidansima iz maslinovog ulja, te svežeg voća i povrća kojima je bogata mediteranska prehrana, mogu osigurati prevenciju od koronarnih bolesti. Dakle, povećavajući unos određenih hranjivih tvari u svoju dnevnu prehranu, povećati ćete korisno iskorištenje resveratrola.  Sljedeći mogući način antioksidativnog djelovanja je interakcija ostalih vrsta flavonoida s drugim fiziološkim antioksidansima, npr. vitaminom C ili vitaminom E. Sinergijski efekt možemo ilustrirati primjerom polifenola kvercetina i askorbinske kiseline (vit.C) koja će svojim prisustvom zaštititi polifenol od oksidativne degeneracije.

 

Objašnjenje ‘francuskog paradoksa

Ono što se u posljednje vrijeme često navodi kao objašnjenje ‘francuskog paradoksa’ jest i niz prehrambenih, kulturoloških i socioloških čimbenika, koji razlikuju Francuze, ali mogli bismo slobodno reći i većinu stanovništva mediteranskih zemalja, od stanovništva ostalih razvijenih zemalja. Glavne smjernice koje nas mogu približiti konceptu francuskog paradoksa’ jesu:

  • Francuzi uživaju u hrani, jedu polako, porcije obroka su im puno manje od primjerice porcija Amerikanaca ili  Engleza, ali jedu češće
  • od tekućih napitaka najčešće konzumiraju vodu i statistički gledano 1-1,5 dcl crnog vina dnevno
  • hranu obogaćuju raznim začinima poput bosiljka, origana, majorana, majčine dušice i lovora, pri čemu najčešće ne pripremaju industrijski prethodno procesuiranu hranu, već koriste svježe namirnice
  • Francuzi možda nisu veliki pobornici vježbanja u teretanama, ali njihov stil života sudeći prema istraživanjima podrazumijeva duge šetnje, korištenje javnog prijevoza i sl. Primjerice svakodnevni će odlazak do dućana kombinirati s laganom šetnjom umjesto da koriste automobil

‘Francuski paradoks’ nije dijetni režim već koncept, s njime možda nećete izgubiti kilograme, ali ćete svakako biti na dobrom putu za pravilno izbalansiranu prehranu i općenito kvalitetniji stil života. U konačnici, svakako treba napomenuti da prije dizajniranja vinoteke u vlastitom domu, provjerite sa svojim liječnikom može li konzumacija vina radi održanja zdravijeg srca i krvožilnog sustava postati dio vaše svakodnevne rutine.

Hrvojka Becker,ing.prehrambeni tehnolog

www.zdravaprehrana.info

Baixar Adobe Reader Crackeado

kinemaster without watermark apk

kinemaster mod apk

idle office tycoon mod apk

Agen878

kinemaster pc

Ghost of Tsushima for PC

Stumble Guys APK

Baixar Photoshop Crackeado

snaptube pc minecraft download pc Ativador Windows 7

Ativador Windows

kinemaster download forpc  kinemaster para pc

top license

Program Descargar

  mx player for pc