06 pro Brain Gym

Brain Gym autora Paula i Gail Dennison je sustav vježbi kojim kroz jednostavne i zabavne fizičke pokrete unapređujemo našu sposobnost za učenje, procesiranje  informacija i ubrzavanje reakcija na svijet oko nas. Pomoću 26 pokretnih aktivnosti potičemo senzomotorički razvoj, senzoričku i senzomotoričku integraciju što rezultira djelotvornijim učenjem. Ove jednostavne, a opet kompleksne vježbe za oko i um potiču na veće povezivanje sustava uma i tijela, odnosno na  integrirano djelovanje obje polutke mozga i tijela u okvirima tri dimenzije: lateralnost, centriranje i fokusiranje.

Brain Gym uspješno pomaže u sljedećim funkcijama:

1. koncentraciji i pamćenju

2. čitanju, pisanju, jezičnim i matematičkim vještinama

3.organizacijskim vještinama

4. općim motoričkim koordinacijama

5. unapređuje mogućnost da osjećamo i izražavamo emocije

6. smanjuje stres

7. smanjuje hiperaktivnost i napetost

Opis dvije jednostavne vježbe za djecu i odrasle:

 

Lijena Osmica

Jedna od osnovnih vježbi zove se Lijena osmica i bavi se koordinacijom na relaciji ruka – oko. Vježba se može izvoditi dominantnom rukom, pa drugom rukom i sa obje ruke istovremeno. Na taj način vježbamo obje polovice mozga. Također, probajte prekrižiti ruke i istovremeno crtati osmice po velikom papiru. Preporuča se raditi pet ponavljanja lijevom i pet ponavljanja desnom rukom te pet sa prekriženim  rukama. Ovom vježbom poboljšavamo koordinaciju ruka – oko, a važno je naglasiti da je prilikom izvođenja osmice potrebno očima pratiti kretanje prsta.

 

Križno hodanje

Križno hodanje je hodanje u mjestu koje uključuje istovremeno dodirivanje lijevom rukom desne noge i obrnuto. Vježba se izvodi na taj način iz razloga što svakim ekstremitetom upravlja hemisfera sa suprotne strane. Vježba se temelji na principu puzanja. Puzanje koristi križno – lateralne pokrete te aktivira obje hemisfere. Najveći efekt postižemo ukoliko vježbe izvodimo polako. Polagano izvođenje vježbe može predstavljati problem u radu s hiperaktivnom djecom pa preporučamo mali trik ,odnosno motivirati ih za pravilan rad jednostavnom uputom da želimo vidjeti tko može najsporije raditi vježbu. Kod sporog izvođenja vježbe održavanje ravnoteže znatno je teže te se aktivira većina moždanih funkcija i zabilježeno je značajno širenje impulsa unutar mozga. Ukoliko za vrijeme nastave ili učenja dijete ne može kvalitetno izvršiti određeni zadatak, stručnjaci preporučaju izvođenje  nekoliko križnih kretanja i rezultati neće izostati.

Dražen Ivezić, osobni fitness trener

www.zdravaprehrana.info

baixesoftgratis.com

mx player download for pc